Sunday, 7 April 2013

31.3.13

Hello mommies and semua pembaca blog :)
Sorry lama sangat ta update.
Tengah dalam berpantang, layan baby so macam ta sempat na update apa3 pun :)

Btw, today aku na cerita kat semua pengalaman aku melahirkan baby.
Oh yea, baby ni gugurl, nama dye Khayla Hana Awliya :)

Aku tade rasa sakit yang amat na melahirkan.
3 hari sebelum aku deliver, keluar lah tanda macam lendir pekat, lepas tu, brown3 color dengan lendir.
Tapi aku steady je lagi.
Tade rasa na pegi clinic or hospital.
Aku pun keje la macam biase since aku mintak cuti start 1hb :)

So, 30hb aku still lagi keje macam biasa.
Aku keje memang lincah.
Tengah hari tu, memang aku rasa da ade contraction yang kerap.
Tapi aku steady lagi.
Dalam pukul 6 aku pegi clinic, doc check da bukak 3cm.
Dye advice suh aku pegi hospital terus.
Tapi aku cakap nanti dulu, aku na tengok contraction dulu.
Then, aku balik semula ke tempat kerja and sambung balik keje sebab masa tu aku da last keje dah.

Malam, lepas aku balik keje, contaction da jadi 15min.
Husband and ayah aku tengok bola kat umah.
Aku pun tumpang sekaki.
Aku sakit time contraction je.
Lepas tu da oke.
Tp bila da btol3 tengok 15min, aku decide pegi hospital.

Sampai kt hospital, doc check jalan baru bukak 3.1cm.
So doc cakap warded dulu.
Aku pun masuk ward.
Sejam lepas aku masuk ward dalam pukul 1am, aku da start sakit contraction 5min skali.
Sakitnya hanya Tuhan yang tahu.
Aku ta bole bangun, hanya bole pusing kiri kanan, lepas tu, menangis.
Sakit hanya Allah yang tahu.
Tapi aku sempat mohon ampun pada ayah, ibu and suami aku.

Dalam pukul 2.45am aku dah ta tahan sakit yang amat.
Aku pegi kat counter nurse and bagitahu.
Dorang suruh pegi bilik blakang untuk check jalan.
Nurse check da bukak 6.5cm.
Dorang terus tolak aku masuk labour room.

Sampai labour room, doc da pasang drip, bagi oksigen kalau aku dah ta tahan sakit.
So, aku try untuk bukak jalan sampai 10cm.
Doc pecahkan air ketuban, then jalan da bukak 7.5cm.
Doc cakap lambat lagi bersalin dalam 3jam.

Tapi, ta sampai 3jam, aku cakap dengan nurse aku na teran.
Last, doc terpaksa potong sket untuk bagi baby jalan untuk keluar.
Aku pun teran dengan sekuat haty.
Time tu, aku berdoa Allah ampunkan semua dosa3 aku.
Aku dah redha.
Tapi, aku berjaya melahirkan seorang bayi yang chumel
31.3.13 jam 3.53am seberat 2.8kg :)
ALHAMDULLILAH ~~~

Oh yea, aku lahirkan baby time ni aku dah 38weeks, 5days :)
So memang ta ikot due.
Alhamdullilah, Allah permudahkan jalan untuk aku melahirkan.
Aku ta perlu rasakan kesakitan yang lama untuk melahirkan Khayla :)

AMIN ~~~







4 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

alahai very cute :)

mama ila said...

alololo..comel sangat baby Khayla =) selamat berpantang yer

Imani Iwani said...

tahniah cumel bebi ;)

Sue-Rya Qistina said...

alalala comelnya baby khayla. bestkan dpt baby girl. pasni mummy sure pening sbb rambang mata nak pilih baju utk khayla. hehehe

pengalaman semasa melahirkan mmg pengalaman yg sgt berharga :)

Newer Post Older Post Home
Boucing Red Bow Tie Ribbon

Mummy Dearies's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah