Thursday, 21 February 2013

Day 4 In Hospital

Assalammualaikum semua.
Selamat malam pembaca setia :)

Alhamdullilah, arini Allah bagi kesihatan yang cukup untuk meneruskan kehidupan.
Setelah 4 hari, baru doc cakap, "esok awak da bole balik :)"
Tersenyum aku sampai ke telinga.
Bukan apa, da beku, kejung dah duduk kat sini ni hah :p

Hari ke-4 di hospital, macam3 ragam manusia yang aku da jumpa and lihat.
Aku hanya mampu berdoa semoga Tuhan sentiasa bagi aku kekuatan untuk melawan segala penyakit yang akan and bakal aku hadapi untuk menyambut kelahiran Baby k :)

Actually ta sabar na tunggu Baby K keluar.
Babah dah dok pujuk Baby K keluar.
Tapi dye degil, tamo keluar ;p
Na tunggu cukup bulan la tu.
Sabar yea babah, lagi 7 minggu je lagi babah :p

Bagus jugak belum keluar, boleh sambung preparation untuk barang3 baby yang tertangguh :)
Kesian aritu banyak benda ta siap lagi.
Tapi, ni baby ta jadi keluar, so boleh shopping lagi :p
Kekekekek ~~~~

Tapi dapat ke na shopping??
Sekarang semua dok jaga aku ta bagi lincah3 sangat.
Kunk, baby btol3 keluar, kes naya je jadinya :)
Tapi barang baby banyak ni ta beli lagi :)

Tape, ni na gaji dah, mummy na grab semua brg baby yang belum siap :)
Rasenya sket je lagi, macam bag je lagi.
Bukan bnda yang penting sbb yg penting semua da settle :)

Lalalal :)
Menanti hari esok !
Na keluar.
Ta sabar na balik umah, hahaha :)
Aiyarkkkkk ~~~

Mintak3 doc bagi MC banyak sket :)
Na sambung rest kat rumah plak ||||

Wednesday, 20 February 2013

3rd Day in Hospital

Hi.
Assalammualaikum semua :)

Today hari ke-3 aku kat hospital.
Doc dah buat scan.
And luckly baby oke semua :)
Akr ketuban pun semua masih cukup.
Maybe air ketuban aku too much thats why ta effect pun bila aritu air ketuban pecah

So, sekarang ni, nak tunggu esok, doc buat ujian darah.
Takut ada infection ke apa.
Hopefully tade and aku bole balik :)
Sebab aku da dok tinggal sorang3 ni kat dalam ward ni.
Akak yg depan ni semua da masuk pperation room.
Huhuhu :)

Means that, aku bole lahirkan baby dengan cukup bulan.
Yahoooo :)
Sempat lagi aku na membeli belah untuk baby :p
Masih ada lagi sebulan lagi :)
Sekarang baby dah 33 weeks :)
So, ada lagi 7 weeks :p
Lama lagi tuh, sempat lagi na grab itu ini :p

Lagipun berat baby 1.8kg.
Tapi doc cakap baby semua sihat walafiat.
Baby tade masalah :)
So, biarla lahir cukup bulan :)
Lagi plus3 sihatnya kan :p

Oh yea :)
Nnt aku update lagi.
Bosan ni dok dalam ward, tade ape yang aku buat.
Tengok orang kiri kanan jerp.
Huhuhuhuhu ~~|

Actually, aku da rindu dekat rumah ni :)
Ta sabar na balik :0

Tuesday, 19 February 2013

ADMIT IN HOSPITAL @ 33 WEEKS

Assalammualaikum dan Selamat Pagi
Hope korang semua selamat hendaknya.
Btw, semalam aku da admit kt hospital.

Time tengah keje semalam dalam 1.30 aku rase mcm ada air keluar.
Pegi toilet tengok basah da seluar, air meleleh panties mmg da full basah.
Then call ibu and dye dtg, bwk g clinic dlu.
Do ckp kena g hospital terus tapi aku mntk buat scan utk tgk keadaan baby.
Dye ckp semua normal, air ketuban semua normal.
Then, dye ckp sy check jalan.
Dye suh baring mengangkang.
Tup3, bukan main byk lagi air keluar.
Dye check, ckp da ada jalan 3cm.
Terus dye buat surat refer ke hospital.

Bila da smpai hospital, lain pulak jadinya.
2jam lepas aku pecah air tu, baru doc check. Tu pun doc pelatih yea.
And then, dye check ckp tu bukan air ketuban, then aku tnye balik.
Kalau bukan air ketuban air apa?
Dye tnye lagi memang btol ke byk air keluar.
Last skali aku ckp "u all ta bole bace ke surat yang doc clinic buat tu?"
Terus they stop from asking me bout that water.
Dorang check jalan, baru 1cm bukak,
Doc pelatih tu siap cakap, ni bole tunggu due ni na beranak.

Then, senior doc dtg and dye pun suruh i admit sebab dye na buat observation.
Mula3 doc pelatih tu na suruh aku balik.
Haihhh, aku memang suka kalau balik umah tp kalau jadi apa3 siap la hospital ~~~
Aku da dpt 2x injection untuk matangkan paru3 baby.
And perut keep sakit till now :/
Huem, mengeras kadang3 tp sakit tetap ada.

Now, they keep observation on me.
Amek bp and heart breathing baby.
Im so worried because my baby heart breathing makin turun even its still on normal range.
They must be prepared no matter what happen.
Im goin to kill them kalau apa3 jadi.
Grrrr ~||

Last BP take pun 113/78. Macam banyak pun ade ni.
Ape maknenya yea ?
Jom share dgn aku yea .

Na share kejap breakfast di pagi hari.
Ada scramble egg oke. Tp ta bole lawan scramble egg mcd :p




Saturday, 16 February 2013

BABY MAKIN BIJAK

Ehem, ehem.
Actually aku kat office ni, dok buat keje sket.
Tapi, da siap and kena tunggu membe aku pulak sebab aku tumpang dye.
Incik suami keje so terpaksa la aku menumpang.
Sebab bosan, aku update lah belog ni :p

Oh yea, sekarang Baby K da makin aktif bergerak dalam perut ni.
Maybe ruang da semakin terhad, jadi dye da ta bole gerak dgn bebas.
Tiap kali tendang, da dpt rasa dah.
Aduhhhh ~~~~
Tapi tape, at least aku tau Baby K sehat sejahtera kat dalam sane |

Kejap je aku rasa, usia kandungan dan masuk 33 week dah.
So, ada lagi 7 minggu lagi before Baby K lahir :)
Wah seronok and teruja uolsssss .
Hikhikhik.

Even ada lagi 7 weeks, aku da kena buat preparation :)
Mane tau terberanak awal ke kan :)
Ta ke naya aku nanti :p
Lagipun, doc da suh aku prepare time 36 weeks takot baby keluar awal.
Because perut aku and baby sendiri da besar kat dalam sane :)

See, berat badan aku naik sebab Baby K yang kuat makan oke :)
Hari3 mummy bagi makan McD.
Hahaha.

Oh, esok aku ada mission :)
Membasuh baju Baby K.


Tadaaaa ~~~
Penuh sebakul :p
Penuh dengan color pink plak tu :)
Nasib la dapat mummy giler color pink :)

Oh, hopefully semua berjalan dengan lancar.
Baby sehat, ehem mummy pun sehat.
Hilhikhik.


Selamat malam semua |

Tuesday, 12 February 2013

MASA SEMAKIN HAMPIR. 32 WEEK PREGNANCY


Selamat malam.
Mata masih belum mau terlelap.
Tu yang dok update belog malam3 buta ni hah.

Sekejap je rasa masa berlalu.
Dah masuk 32 minggu dah.
Tinggal lagi 8 minggu je before baby K keluar.
Hehehehe. Rasa memang dah ta sabar dah ni :)



Berat bayi anda sekarang lebih kurang 3.75 paun / 1.7 kilogram dan panjangnya lebih kurang 17 inci / 42 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Walaupun paru-parunya belum akan matang sepenuhnya sehingga hampir dekat masa dilahirkan, anak kecil anda menyedut cecair amnion untuk menguatkan paru-parunya dan berlatih untuk bernafas.

Bagi sesetengah bayi, rambut sudahpun memenuhi kepala, tetapi ada juga bayi hanya mempunyai beberapa gumpal rambut sahaja. Rambut lebat semasa lahir tidak bermakna rambut lebat di kemudian hari, namun begitu, lazimnya kanak-kanak yang mempunyai rambut halus di zaman kanak-kanak akan mempunyai rambut yang jarang semasa dewasa.

Jika bayi anda lelaki, testikel sepatutnya turun dari abdomen dan masuk ke dalam skrotum. Namun kadangkala, satu testikel atau kedua-duanya tidak akan turun masuk ke tempatnya sehingga selepas kelahiran. Bagi dua per tiga bayi lelaki yang mempunyai testikel tak turun semasa lahir, keadaan ini memulih dengan sendirinya menjelang umur satu tahun.

Anda mungkin menambahkan berat badan anda sebanyak satu paun / 450 gram setiap minggu, sebab dalam masa tujuh minggu sebelum lahir, bayi anda akan menambahkan lebih dari setengah berat lahirnya. Pastikan anda makan secara sempurna dalam minggu-minggu terakhir.

Monday, 11 February 2013

Chicken Chop RM5 JERK

Hello guys.
Rindu dengan kalian semua actually.
Sekarang susah sket na update belog sebab bit busy and keyboard lappy yang tengah rosak ni hah. 
Stress aku dibuatnya.

Okeyh. Pagi3 ni na update pasal makanan :P


Taadaaaaaaaaaaaaaa :P

Chicken chop ni beharga RM5 jerk :P
Percaya ta???
Huhuhuhu :P
Murah je ni babe.

Kalau sesiapa yang stay area JB rasa3 na makan boleh jerp pegi kat area Johor Jaya.
Kedai dye tu sebelah Giant Plentong.
Cuma kena ke simpang depan sket jerp da jumpe kedai tu.

Rasa macam nak ajak incik somi pegi je petang ni :P

Saturday, 2 February 2013

SEMAKAN BR1M 2.0




Berikut adalah cara semakan keputusan BR1M 2.0. Tarikh bayaran BR1M akan dilaksakan mulai bulan Februari 2013. Oleh itu, ketua isi rumah yang tercicir dari senarai penerima BR1M yang lalu atau belum pernah memohon masih berpeluang berbuat demikian. 

Kerajaan menggalakkan lebih ramai individu bujang memohon untuk mendapatkan BR1M 2.0. Pendaftaran BRIM 2.0 akan terus dibuka sehingga satu tarikh yang akan diumumkan kelak 

Bagi yang dah memohon, anda boleh semak status permohonan BR1M 2.0 dengan cara menelefon talian hotline 1-800-222-500/1-300-88-3010 mulai 11 Februari 2013 ini. Talian hotline tersebut akan beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari bekerja. 

Cepatnya Masa Berlalu. Tinggal 10 Minggu Je

Alhamdullilah, diam ta diam, da dekat 30 minggu dah usia kandungan aku.
Terasa seperti masa yang kejar aku sekarang ni.
Sangat3 pantas berlalu.
Tup3 na masuk 31 minggu dah.

Oh yea, aku ingat nak buat scan 4D sebab baby kalau da masuk 30 minggu ni means memang minggu yang sesuai yang teramat na buat 4D ni.
But, aku tengah survey harga, perkhidmatan yang terbaik la.
Tanak la aku bayar mahal nanti ape pun aku ta dapat kan :D

Hehehehe ~~~
Actually semua orang dok tanye bila aku na buat scan.
Nanti la, aku na bagi surprise sket :D
Tengok la, masuk 34 ke aku p la buat :D
HAHAHAHA :D

Oh yea, aku pun da start kepenatan.
Aritu check up, berat badan aku da naik 2.5kg within 2 weeks !
WTH naik banyak giler.
Now da jadi 50.5kg dah.
Hopefully, ta lebih 55kg lah nanti.
Haishhh, dah la aku pendek, memang ta cun dah nanti kalau gemok.
Hohohoho :P

Oh, aku pun na tau, apa la baby aku dok buat dalam perut ni bila da masuk 30 minggu :D
So, aku na update sekali lah untuk minggu ke 31.
Cepat kan masa berlalu :D

PERKEMBANGAN BAYI WEEKS 30

Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan.

Pada minggu ini, bayi anda terus menerus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah dari gelap dan boleh juga mencari punca cahaya.

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh kepala untuk mengikuti cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 di masa bayi dilahirkan - bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 8 hingga 12 inci / 20 hingga 30 sentimeter. (Kanak-kanak yang mempunyai penglihatan normal tidak mencapai penglihatan 20/20 sehingga umur antara tujuh hingga sembilan tahun.) Untuk melengkapkan gambaran perkembangan ini, bayi anda sudah mempunyai bulu kening dan bulu mata.

Lebih kurang satu setengah pain / sekitar satu liter cecair amnion sekarang mengelilingi bayi anda tetapi volum ini akan menyusut apabila bayi membesar dan ruang dalam rahim bertambah sempit baginya. Apabila anda dan bayi anda menjadi semakin besar, janganlah merasa takut pula jika anda merasakan sesak nafas, atau merasakan seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukupi; ia hanya uterus anda menekan diafragma anda. Bagaimanapun, di akhir terowong gelap yang dilalui ini, ada cahaya. Di 34 minggu kehamilan (atau sejenak sebelum pelahiran, jika kehamilan ini yang kedua atau ketiga bagi anda), kepala bayi anda akan bergerak turun memasukki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Ini akan melegakan pernafasan dan pemakanan anda.



PERKEMBANGAN BAYI WEEKS 31

Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki.

Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran.

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan.

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan.


JAILBREAK UNTUK PENGGUNA IPHONE IOS 6.1

Selamat Malam semua.
Rasanya memang dah berabuk dah aku punye belog ni pasal da lame da ta update.
Bukan aku suka suki tanak update.
Busy yang amat la :)
Hehehehe.
Sorry la yea kengkawan.

Aku actually memang na update tapi masa ta mengizinkan la untuk aku berbuat demikian.
Sudahnya, aku terpaksa la melupakan sebentar masa aku untuk update belog aku ni hah.
Tapi, sibuk3 aku, aku tetap cari masa na update bermacam perkara kat sini :)

Oh yea, bagi pengguna Apple, 
Lagi3 yang baru update ke IOS 6.1 software.
Just na inform, 3 February nanti, Jailbreak untuk IOS 6.1 akan di releasekan :D
Mesti peminat apple semua sangat teruja kan :D



Maknanye lepas ni, sape3 yang guna software 6.1 dah boleh tersenyum lebar dah le :p
Kekekeke :)
So, korang sabar yea.
Jangan gelojoh.
Nanti aku update tutorial untuk Jailbreak nanti lepas dye release :D
Oh yea, hanya sesetengah model je yea yang boleh support IOS 6.1 ni.
iPhone 5, 4S, 4 and 3GS
iPad 4, 3, 2 and Mini
iPod Touch 5, 4 and 3

Okeyh, tunggukan kemunculannya yea :D
Newer Post Older Post Home
Boucing Red Bow Tie Ribbon

Mummy Dearies's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah