Thursday, 22 August 2013

NEW STORY

Dah lama saya tidak menulis di ruangan ini. 
Terlalu banyak kisah suka dan duka selama hampir 3bulan saya tidak menulis.
Maaflah, terlalu banyak perkara yang berlaku sehingga saya terpaksa melupakan sebentar dunia blogger ni.
Perkara pahit dan manis sentiasa datang dan pergi.
Saya cuma perlukan kehidupan yang adil seperti orang lain jugak.
Sedih dan terus sedih apabila memikirkan kehidupan yang sebegini.
Sekarang, saya hanya ada anak saya untuk meneruskan hidup.
Segalanya saya akan ceritakan next entry.
Cuma doakan yang saya akan tabah untuk melalui kehidupan di kemudian hari bersama anak saya.
AMIN

Monday, 8 July 2013

Psst; i missed you !

Dah lame ta mencoret ke atas belog buruk ni hah.
Dikesempatan sekarang yang tengah memang busy giler, i curik3 masa tulis kat belog.
Actually, i sendiri pun ta sempat na singgah ke sini.
Tibe3 today at this time terasa na tengok keadaan belog :)
Dah bersawang dah.
Ta terjaga dan ta terurus.
Hopefully kalian sihat sejahtera hendaknya.
Kami di sini, I mean me with baby gurl Alhamdullilah sehat :D
Selamat menyambut ramadhan.
Puasa penuh yea semua :D

Wednesday, 24 April 2013

MENAMBAH PENGELUARAN SUSU IBU

Hello mommies :)
Entry yang ni khas untuk mommies yang fully bg baby they all :)
Ni adalah salah satu cara untuk membantu.
Bagi mereka yang sedang hamil juga boleh amalkan.

Saya amalkan set Shaklee iaitu ESP & Alfafa.
Memang milk booster yea both 2 item ni.
Bila saia guna and minum, makan pil ni, memang nampak susu saia senang keluar, na pum senang.
Baby Khayla pun cepat kenyang bila minum susu.
Sebab ?
ESP ni membantu kepekatan susu ibu :)
ESP membantu pengeluaran susu ibu :)

Ramai kawan3 yang dah start guna bola they all berhasrat untuk fully bf baby they all.
Kalau tengok testimon, MasyaAllah, lagi banyak kesan yang kita dapat :)

Apa itu ESP?
Saya nak kongsi sedikit info tentang ESP. ESP (Energizing Soy Protein) telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda.

Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.


FAEDAH ESP SHAKLEE YANG UTAMA :

1. Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan ESP adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

2. Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

3. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

4. Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

5. Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan dan lain - lain.

6. Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

7. Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.


Banyak kan khasiat Esp ni. Jom cuba dan rasa kan sendiri kesannya. Saya juga pengamal ESP dan saya da rasai perubahan pada diri saya. Anda bila lagi?

Btw, semua golongan boleh guna ESP ni. Senab khasiat dia memang menyeluruh untuk semua golongan :)

Jom tengok testimoni dengan penggunaan ESP ni.















Tunggu apa lagi ?
Jom order ESP sekarang.


WHATSAPP / CALL / SMS / WECHAT
012 - 7699915 

NORA DANISH & GWIYOMI


Amboii, ni baru Nora Danish betul :)

" CHUMEL "

SAMSUNG GALAXY S4 IN DA HOUSE

Selamat petang :)
Hey mommies and bloggers yang cun and kacak tengah buat ape je ??
Seronok bekerja ?
Jadilah macam saia, di rumah bersenang lenang :P

Kekekekeke :)

Oh yea, sekarang, aku na review pasal
SAMSUNG GALAXY S4


ISTIMEWANYA SAMSUNG GALAXY S4

1. Pemproses Teras-OCTA : Ia adalah telefon pintar pertama di dunia dengan pemproses OCTA. Samsung Galaxy S4 dikuasakan oleh CPU 1.6 GHz OCTA-Core. Pemproses ini mempunyai empat ARM Cortex-A15 untuk prestasi dan empat ARM Cortex-A7 untuk mengendalikan beban kerja biasa. 

2. Kamera Dual : Dengan ciri ini, anda secara serentak boleh menggunakan kamera depan dan belakang. Apabila menangkap gambar, pengguna boleh memilih daripada pelbagai kesan bingkai yang menggabungkan dua gambar secara semulajadi dan juga melaraskan saiz gambar kecil di dalam gambar besar. Pengguna boleh memilih 8 cara yang berbeza untuk menggabungkan dua gambar yang diambil oleh kamera depan dan belakang. 

3. Bunyi dan Shot : Sekarang, dengarkan bunyi pada gambar anda. Inilah ciri baru yang membolehkan anda untuk merakam beberapa saat audio sebelum anda menangkap gambar. Dengan cara ini, anda boleh mengembangkan mana-mana gambar dengan menambah bunyi latar belakang untuk beberapa saat. 

4. Drama Shot : Ia membolehkan anda mengambil satu siri gambar-gambar subjek yang bergerak, dan menggabungkan mereka ke dalam satu gambar. Oleh itu, ia membolehkan anda untuk melihat semua tindakan dalam satu masa yang berterusan. 

5. Smart Pause : Smart Pause merupakan ciri mata pengesanan, yang memberhentikan video apabila ia mengesan kepala anda bergerak dari skrin. Apabila anda menonton video, video berhenti apabila anda melihat kearah lain dan bermula semula apabila anda kembali. 

6. Smart Scroll : Ia membolehkan anda untuk scroll pelayar atau e-mel dan turun tanpa menyentuh skrin. Ia mengesan pergerakan muka anda semasa melihat skrin dan pergerakan pergelangan tangan anda dan kemudian scroll ke halaman atas atau ke bawah dengan sewajarnya. 

7. Air View : Air View membolehkan pengguna berlegar dengan jari mereka untuk pratonton kandungan e-mel, S Perancang, galeri imej atau video tanpa perlu membukanya. Walaupun ciri ini hadir di Galaxy Note II, tetapi di Galaxy Note II Air View membolehkan pengguna untuk pratonton kandungan dengan Pen S (bukan jari) ke atas kandungan. 

8. Isyarat Udara : Dengan Isyarat udara, anda boleh menukar trek muzik, scroll ke atas dan ke bawah laman web, atau menerima panggilan dengan gelombang tangan anda. Isyarat Udara dalam S4 Galaxy membolehkan pengguna untuk mengawal telefon tanpa sebenarnya menyentuh. 

9. Pemadam : Ia membolehkan anda untuk membuang yang tidak perlu atau mengganggu unsur-unsur dari snap. Anda boleh menyimpan snap terbaik selepas memadam objek bergerak daripada 5 gambar berturut-turut. 

10. Main Group : Dengan fungsi Main Kumpulan, pengguna boleh menikmati muzik, gambar, dokumen dan permainan dengan orang-orang di sekeliling mereka tanpa memerlukan satu titik akses wayarles atau isyarat selular. Ia membolehkan pengguna untuk menyambung secara langsung dengan orang lain untuk berkongsi, bermain dan bersama mewujudkan kandungan dan hiburan serta-merta. Pilihan Kongsi Muzik yang membolehkan pengguna untuk mempunyai bermain lagu yang sama pada telefon berbilang untuk mewujudkan suasana parti yang terbaik.



p/s : Hati aku masih bersama iPhone. Encik suami, nak ipong 5 buley dakkk ?

Tuesday, 23 April 2013

.: SNAP WITH KHAYLA HANA AWLIYA :.

Hello mommies and blogger :)
Today, aku na tunjuk dengan kalian gambar princess aku :P
Aku tau, anak aku chumel so korang jangan teruja sangat.
*Sigh*

HAHAHA.

Maaflah, beginilah perangai seorang mummy yang giler amek gambar anak :P
Kekeke.
Okeyh, okeyh :)
Meyh aku tunjuk :P


NAME : KHAYLA HANA AWLIYA
D.O.B : 31 MARCH 2013
TIME : 3.53AM
WEIGHT : 2.8KG






WANT MORE ??

ADD ME AT INSTAGRAM : MUMMYFITRYNA

Saturday, 13 April 2013

2minggu dah berlalu

Selamat malam semua :)
2minggu sudah berlalu.
Dah 14ari usia Baby Khayla :)
Alhamdullilah ~~

Huhuhu :p
Sekarang ni, aku just na mintak pendapat semua mommies :)
Aku mmg nekad nak BF baby sampai 2tahun.
Tapi, sekarang ni, aku tengah dalam masalah.
Nipple aku belah kiri luka, berdarah sebab baby isap kuat sangat or maybe aku salah bagi cara baby menyusu.
What should i do?
Sbb kadang3 kesian tengok baby mcm ta kenyang.

Yelah, sebab tu, aku terpaksa bagi belah kanan je.
Kadang3 aku sumbat jugak belah kiri ni.
Btw, aku da mintak advice doctor.
And doctor said bole bagi.
Tapi aku lah yang seksa sebab terpaksa tahan sakit :(

Baby Khayla kuning plak still belas.
Ta turun lagi.
Semalam latest check 14.1.
Still higher even da turun :(
Mommies ada cadangan ta?
Macam3 cara da buat.
Da habis pikir da na buat ape lagi sekarang :(

Baby Khayla plak keje tido je siang.
Malam, seksa mummy dye.
Pukul 12-5pg berjaga.
Wawawawa.
Khayla oh Khayla :)
Nasib baikla mummy sayanggggg :p

Oh yea, stock rumpai laut da ade.
So, sesiapa yang nak bole order yea :)
Aku da restock banyak gler dah :p
Harga still same.
Untuk 10 peket kuning rm50, purple rm65 :)
Borong disediakan :)
Just sms me 0127699915 :)

Monday, 8 April 2013

I'M GIVE UP

Hi.
Aku tatau na mulakan macam mana.
Sebab time aku menulis ni, air mata aku jatuh ta bole na benti.
Jarang sekali aku menangis di depan orang.
Tapi, sekarang aku memang lemah yang sangat, jadi aku ta mampu na tahan lagi.

Aku ta penah hidup na menyusahkan orang.
Apa yang aku mintak, cuma hargai aku je.
Ta boleh ke?
Aku ta penah na mintak ape3 pun.
Tlg la paham and hargai aku.
Tu je aku mintak.

Tapi sekarang aku da ta kuat.
Aku da menjadi semakin lemah.
Sumber kekuatan aku cuma anak aku je.
Tgk khayla je buat aku senyum.
Khayla je segalanya buat aku.

Mood, aku tengah sedih ^^

Sunday, 7 April 2013

31.3.13

Hello mommies and semua pembaca blog :)
Sorry lama sangat ta update.
Tengah dalam berpantang, layan baby so macam ta sempat na update apa3 pun :)

Btw, today aku na cerita kat semua pengalaman aku melahirkan baby.
Oh yea, baby ni gugurl, nama dye Khayla Hana Awliya :)

Aku tade rasa sakit yang amat na melahirkan.
3 hari sebelum aku deliver, keluar lah tanda macam lendir pekat, lepas tu, brown3 color dengan lendir.
Tapi aku steady je lagi.
Tade rasa na pegi clinic or hospital.
Aku pun keje la macam biase since aku mintak cuti start 1hb :)

So, 30hb aku still lagi keje macam biasa.
Aku keje memang lincah.
Tengah hari tu, memang aku rasa da ade contraction yang kerap.
Tapi aku steady lagi.
Dalam pukul 6 aku pegi clinic, doc check da bukak 3cm.
Dye advice suh aku pegi hospital terus.
Tapi aku cakap nanti dulu, aku na tengok contraction dulu.
Then, aku balik semula ke tempat kerja and sambung balik keje sebab masa tu aku da last keje dah.

Malam, lepas aku balik keje, contaction da jadi 15min.
Husband and ayah aku tengok bola kat umah.
Aku pun tumpang sekaki.
Aku sakit time contraction je.
Lepas tu da oke.
Tp bila da btol3 tengok 15min, aku decide pegi hospital.

Sampai kt hospital, doc check jalan baru bukak 3.1cm.
So doc cakap warded dulu.
Aku pun masuk ward.
Sejam lepas aku masuk ward dalam pukul 1am, aku da start sakit contraction 5min skali.
Sakitnya hanya Tuhan yang tahu.
Aku ta bole bangun, hanya bole pusing kiri kanan, lepas tu, menangis.
Sakit hanya Allah yang tahu.
Tapi aku sempat mohon ampun pada ayah, ibu and suami aku.

Dalam pukul 2.45am aku dah ta tahan sakit yang amat.
Aku pegi kat counter nurse and bagitahu.
Dorang suruh pegi bilik blakang untuk check jalan.
Nurse check da bukak 6.5cm.
Dorang terus tolak aku masuk labour room.

Sampai labour room, doc da pasang drip, bagi oksigen kalau aku dah ta tahan sakit.
So, aku try untuk bukak jalan sampai 10cm.
Doc pecahkan air ketuban, then jalan da bukak 7.5cm.
Doc cakap lambat lagi bersalin dalam 3jam.

Tapi, ta sampai 3jam, aku cakap dengan nurse aku na teran.
Last, doc terpaksa potong sket untuk bagi baby jalan untuk keluar.
Aku pun teran dengan sekuat haty.
Time tu, aku berdoa Allah ampunkan semua dosa3 aku.
Aku dah redha.
Tapi, aku berjaya melahirkan seorang bayi yang chumel
31.3.13 jam 3.53am seberat 2.8kg :)
ALHAMDULLILAH ~~~

Oh yea, aku lahirkan baby time ni aku dah 38weeks, 5days :)
So memang ta ikot due.
Alhamdullilah, Allah permudahkan jalan untuk aku melahirkan.
Aku ta perlu rasakan kesakitan yang lama untuk melahirkan Khayla :)

AMIN ~~~







Monday, 1 April 2013

My Gugurl :)

We represent you :)
Coming up more next :)

Tunggu yea :p

Monday, 25 March 2013

PERUT JE LEBIH :)

UPDATE LAGI, UPDATE LAGI :)
Jangan bosan yea pembaca sekalian.
Hahaha, ini namanya BALAS DENDAM.
Kalau tatau maksud, sila cari sendiri dalam kamus :P


Cuba teka, siapa ini :D
Hahahaha ~~~~

Ekh, perut makin membesar pulak yea :P
Chumel je kan ?
Please cakap chumel :D

Maafla, tade muka, sebab memang focus kat perut je :P
Saje na tayang perut ni hah.
Bukan ape, muka aku ta chantek .
Perut lagi chantek :)

Time ni aku 37 weeks, nak pegi clinic, sempat snap.
Oh yea, esok aku ade appointment untuk 38 weeks.
So, nanti aku capture sekali dengan muka :D
MAMA VOGUE yea :D

TANAMERA POST NATAL CARE SET

Hey mommies semua :)
Aicecehhhh, sekarang aku da boleh update belog yea :D
Mengapa ??
Sebab lappy aku da baik :P
Baru je incik husband amek dari hospital tadi :)

Sebab nak beranak ni, aku jadi makin busy.
Check itu ini, ada barang yang tetinggal lagi ke ta.
Lepas tu tengok kot3 ade barang yang belum baby.
Tapi, Insyaallah, semua da siap dah :)
Yang penting barang baby la, tanak ade yang tetinggal sane sini.
Nanti, aku jugak yang susah.

Btw, sebelum aku hampir melupakan, aku da grab da set bersalin yang aku na gunakan time pantang nanti.
Bukan main lame aku berpikir, aku survey3 cari ape yang sesuai, akhirnya ...
AKU JUMPA JUGAK YANG SESUAI.
Hahahaha :P

Aku jenis ta suka makan akar kayu segala.
Macam hape rase, ta sedap.
Nanti membazir je beli kalau aku rasa tanak pakai nanti.
So, aku cari yang suitable macam yang aku perlukan :D

Aku dah try survey macam3 brand.
Nona Roguy, Lessa, Mustika Ratu, Ape macam jenama semuanya la.
Tapi, semua tu ada benda yang aku ta suka.
Akhirnya, aku jumpe yang sesuai :)
Apa dia ??




JENG .. JENG .. JENG ..




TANAMERA POSNATAL CARE SET !!!!

Ni yang aku grab yea :D
Kekekeke, thanks pada seorang kawan aku kat FB yang mencadangkan aku untuk amek set ni.
Sebab dye pun sama macam aku ta suka na makan itu ini.
Just, perlu telan air teh and pil sahaja.
Plus, VCO :)

Apa yang bagus tentang TANAMERA ni yea :D
Before that, jom kita tengok, sape yang guna care set ni yea :P
Mesti korang semua teruja na tau :D



See, Dynas dengan Serina pun pakai Tanamera Posnatal Care Set yea :D
Semua da akui, product ni memang bagus :D



Meyh, kita buat kaji selidik, apa yang ada dalam Set Tanamera ni :D


Hah, nampak ta ?
Ade dalam 13 item ta silap semua sekali :D



Manjakan diri ibu atau anda dengan Set Bersalin Tanamera ini.
Ia 100 peratus daripada bahan semula jadi. Dari kandungannya hinggalah ke bungkusannya, semua produk adalah mesra alam, menggunakan kertas kitar semula tanpa peluntur yang sekali lagi boleh dikitar semula. Produknya pula tanpa sebarang pewarna tiruan, pewangi, tiada toksik dan tanpa pengawet.

Bahan yang digunakan untuk menghasilkan rangkaian produk Set Bersalin Tanamera dicipta khas untuk penjagaan selepas bersalin. Ia berasaskan tumbuhan dan menekankan penggunaan herba tropika dan pati minyak.

Ketika Mengandung
Kebanyakan wanita berkahwin berasa amat teruja apabila diberitahu doktor mereka hamil dan bakal menimang cahaya mata.

Tidak kiralah jika untuk kesekian kali pun, berita ketibaan ahli baru sesuatu keluarga itu merupakan berita yang menggembirakan para ibu dan bapa.

Selalunya, usaha menjaga anak dalam kandungan itu melebihi usaha menyediakan si ibu untuk proses kelahiran dan penjagaan selepas bersalin.

Tanamera telah mencipta rangkaian produk khas untuk perkembangan positif wanita mengandung. Ini kerana ibu yang sihat lebih mudah menghadapi cabaran menjaga ahli baru keluarganya

Penjagaan Selepas Bersalin
Orang yang paling penting dalam proses kehamilan dan kelahiran adalah ibu itu sendiri. Seorang ibu sanggup mengenepikan keperluannya untuk berehat, sembuh dan segar semula selepas kelahiran semata-mata untuk memberi perhatian kepada keperluan cahaya mata barunya.

Tempoh berpantang sebenarnya bermula sebaik selepas kelahiran anak, maka ia tidak harus diambil mudah atau diabaikan.

Bagi ibu-ibu di negara Asia, tempoh berpantang adalah sekurang-kurangnya 30 hari. Dalam tempoh ini, tubuh seorang ibu mula kembali kepada bentuk asal sebelum hamil. Ini termasuk perubahan dari segi tahap hormon dan saiz uterus.

Pada masa ini, kebanyakan ibu di negara Asia akan menjaga pemakanan mereka dengan bersungguh-sungguh di samping mendapatkan rawatan tradisional untuk membantu pemulihan keadaan fizikal dan mental mereka kepada asal.

Set ini amat bermanfaat kepada wanita muda dan moden yang ingin mengamalkan cara berpantang tradisional di rumah mereka. Ia menawarkan program rawatan pemulihan semula jadi yang mudah untuk diikuti.

Minyak Kelapa Dara Produk utama rangkaian penjagaan ini adalah VCO, atau pun minyak kelapa dara (Virgin Coconut oil).

Adalah disarankan untuk menggunakan VCO ketika mengandung untuk kesan regangan dan juga selepas bersalin untuk memudarkan kesan parut. VCO bersifat antiseptik dan melembabkan. Ia juga membantu menguatkan tisu perantara. VCO elok disapu dua kali sehari selepas mandi. Kesan terbaik boleh didapati dengan mengurut minyak ke atas kulit yang lembab.

VCO juga boleh diminum sebelum bersalin kerana ia dipercayai dapat memudahkan proses kelahiran.Loo berkata mengurut kawasan perineum dengan VCO sebelum bersalin juga dipercayai mempercepatkan pembukaan serviks untuk kelahiran.

Khazanah
Produk Tanamera dihasilkan di kilang di Kuala Selangor. Ia melambangkan gabungan tiga budaya di Malaysia yang menitikberatkan penjagaan selepas bersalin.

Selain penjagaan dalam pantang Melayu tradisional seperti mengurut dan pengambilan herba, ia juga memasukkan elemen penjagaan selepas bersalin ayurvedik India. Mandian herba dan nutrisi Cina pula menyediakan penjagaan diri secara holistik selepas bersalin.

Set selepas bersalin Tanamera antara lain juga mengandungi minyak urut herba untuk perjalanan darah, teh herba, air bunga lavender, sabun badan formulasi perang, pes adunan herba, pencuci wanita, skrub badan Boreh, mandian herba dan bengkung.

Produk ini dapat digunakan sekurang-kurangnya 14 hari bermula dari hari kelima selepas kelahiran normal. Untuk hasil terbaik, produk-produk ini harus digunakan dalam tempoh masa dua tahun. Ia hanya menggunakan herba sebagai bahan pengawet.

Set Bersalin Tanamera diakui oleh Kementerian Kesihatan dan setelah memasuki pasaran antarabangsa, ia melalui saringan ketat seterusnya untuk membuktikan ia selamat digunakan, tertakluk kepada undang-undang kesihatan di negara berkenaan


Yay, jom la guna set ni yea :)
Confirm semua puas haty punya.

HOWEVER ...

Aku still akan gunakan Shaklee jugak :D
Sebab ? Aku da berniat na BF baby sampai 2 tahun :D
Semua barang BF da settle :D
Alhamdullilah :D
Tinggal na cari cooler bag je.
Tu lambat sket tape sebab aku pun pantang duk umah je mane ade jalan3 kan :D

Start Menghitung Hari. Bila Dah Masuk 38 MInggu

Hello dunia.
Oh yea, aku rasa sungguh excited.
Another 2 weeks, aku akan deliver my gugurl :P

Kekekeke, gembiranya rasa hati.
Orang cakap, takot na bersalin.
Tapi aku rasa sangat gembira sebab Allah bagi aku rezeki yang tak ternilai.
Memang aku ta nafikan, perasaan takut ada.
Tapi, semua tu hilang bila rasa sangat gembira.

Sekarang ni, waktu menunggu je.
Mana tau tiba3 gugurl na keluar awal.
Sebab doctor cakap just be prepare.
Kalau da keluar tanda, just pegi hospital je terus.
Jangan tunggu lagi.

Sebab gugurl aku dah cukup bulan.
And aku pun da boleh melahirkan.
Bila tengok perut aku, macam kecik je.
Tapi last scan doctor cakap 3.16kg.
Maihhh, besar betul.
HAHAHAHA ~~~
Ni betul3 aku bagi makan yang cukup ni.
Okeyhla, aku na update sket pasal 38 weeks in pregnancy :D
Jom check it out :D



Apa yang terjadi pada janin:
Janin Anda sudah berbentuk sangat sempurna. Berat tubuhnya kini sekitar 2.75 kg, dengan panjang tubuh kira-kira 39-40 cm. Genggamannya sudah tambah kuat, yang nanti bisa Anda tes untuk menggenggam jari telunjuk Anda. Semua organ tubuhnya sudah matang dan siap digunakan untuk hidup diluar kandungan.

Apa yang terjadi pada ibu:
Untuk kebanyakan ibu hamil, dua minggu ke depan adalah masa-masa penantian. Manfaatkan waktu ini untuk memantapkan lagi ‘ilmu menyusui’ atau menyelesaikan beberapa pekerjaan rumah yang mungkin tak bisa Anda lakukan jika janin sudah lahir nanti. Tidur sianglah, baca buku atau majalah dan habiskan waktu berkualitas dengan suami Anda selagi bisa.

Bengkak-bengkak di kaki dan engkel Anda adalah gejala normal di minggu-minggu ini. Tapi jika ada pembengkakan yang tak biasa, sebaiknya segera periksakan diri ke dokter kandungan Anda. Juga jika Anda mengalami sakit kepala yang diikuti dengan gangguan penglihatan (buram, kunang-kunang), mual, atau nyeri di perut yang berkelanjutan.

Minggu ini mengapa tidak …
Membaca informasi seputar perawatan bayi. Inilah saat yang tepat untuk melahap semua informasi mengenai perawatan bayi dari berbagai sumber (majalah, buku, dsb). Anda nanti takkan punya cukup waktu untuk membaca jika janin sudah lahir (di minggu-minggu pertama kelahiran).

Tahukah Anda? Sel-sel otak janin terbentuk selama ia berada di kandungan, dan saat janin lahir, sel-sel itu saling terkoneksi lewat stimulasi visual, motorik, bahasa dan sosial. Semakin banyak koneksi ini tersambung, bayi akan semakin belajar dan mengembangkan kemampuan kognitif dan daya ingatnya (memori).

Ini artinya, selama menjalani kehamilan Anda harus bersungguh-sungguh memperhatikan asupan makanan yang bisa membantu regenerasi sel di otaknya. Temukan bagaimana Anmum Materna bisa membantu memberi awal yang baik untuk otak si kecil. Mintalah sampel gratis di sini! Pastikan Anda mendapat cukup nutrisi, begitu juga sikecil di dalam kandungan sana!

JAM 3 PAGI

Hello blogger yang masih ta tido lagi :D
Sekarang jam dah 3 pagi.
Tapi, mata aku masih lagi terang benderang.

Dah lama aku ta update belog kan ?
Mesti korang rasa aku dah beranak .
No, No, No.

Kalau aku da beranak, aku akan post terus gambar anak aku kat belog :D
Hehehehe :P
Excited ni yea .

Sejak aku dah tengah tunggu hari ni, aku rasa semacam je.
Semua sakit.
Aku penah cakap kan pasal aku sakit gigi.
Until now, gigi aku makin lama makin sakit.
Plus, punggung segala semua tempat dah start sakit.

Kalau berjalan tu, aku rasa aku jalan macam kura - kura.
Lambat yang amat.
Tapi nasib baik semua orang paham, aku ni mak buyong.
Bak kata adik aku yang bongsu tu, "akak ni jalan macam penguin".
Sampai tol aty ko yea dik :P
Yay, aku pun da start na amek leave :)
Insyaallah lagi 3 ari je aku keje lepas tu start cuti.
Ehem, ehem :p
Inilah masa yang aku tunggu3.

Lepas ni boleh la aku update belog hari3.
Tapi mesty aku update penuh dengan gambar gugurl aku :P
Kekekeke ;)
Teruja yea ade anak :P
Kalau korang na baby, kahwin la cepat3 :P

Dah lama aku ta update entry pasal baby kan :)
Mesty korang na tengok :P
Jup lagi aku update yea.
Sedang mata ta bole katup ni, aku na gunakan masa sebaikknya :P

Stay tuned ~~~~~~~

Monday, 11 March 2013

RINDU ~~~

Salam semua :)
Selamat menyantap lunch anda :)
Kekekekek ~~

Rindu aku na tulis belog macam dulu.
Rindu aku na mengomen belog org lain.
Rindu aku na stalker belog korang semua.

Tapi apakan daya, aku da ta larat da.
Lagi3 sekarang lappy anta workshop, malin susah la aku na tulis.
Ni pun guna phone tu yg aku bole menaip.
Kalau ta, bersarang la belog aku tu tade sape datang jenguk.

Sekarang aku da makin sarat.
Na jalan pun susah.
Na bangun sakit3.
Da masuk 36 weeks da pejam celik kan :)
Ta terasa yang masa ni berjalan dengan pantas.
Aku rasa macam baru smlm masuk tahun baru.
Tapi, sekarang da sampai bulan 3, pertengahan dah pun :)

Oh yea, maybe aku akan kurang menulis.
Kalau menulis sekadar coretan pendek je kot :p
Tapela, at least aku bole ilangkan rindu korang kt belog aku ni kan :)

Alhamdullilah, semua barang da prepare.
Barang baby semua da settle cuma sket3 je lagi na beli.
Ingat na beli time dorang ada buat jualan gedung kt Jb nnt 23&24hb.
Kalau baby belum keluar, bole aku ajak somi singgah menyinggah kejap :)

Thanks pada sesiapa yang byk bg tips, support kat aku sepanjang aku mengandung ni.
Thanks sangat sebab banyak membantu aku.
Anak 1st, so aku mmg tade pengalaman.

Oh yea, sape yang na order Rumpai laut tu, bole terus SMS aku 0127699915.
Sepanjang aku dalam pantang, encik somi take over yea :)
Aku tolong ape3 yg bole :)
So, dun worry customer :)

Dahlah, aku na mandi, siap3.
Lepas tu aku na pegi keje !
HAHAHAHA


BYE :)

Friday, 1 March 2013

RUTIN BIASA : Check Up Di KK

Semalam, aku pegi check up kat KK macam biasa.
Yolah, aku sekarang dah kena check up setiap 2 minggu.
So, aku pun kena patuh dengan arahan :)

Macam biasa, amek no semua.
Sekarang, aku pegi dah cepat.
Bukan apa, aku malas na tunggu lama3 kat sana.
Nanti no aku makin lambat !
Paham3 jela service kat KK cepat ke lambat !

HB aku makin  rendah, so cucuk amek darah macam biasa.
Aku rasa sekarang aku da takot na amek darah.
Tu yang sekarang asyik sakit je bila amek.
Even amek kat hujung jari je kot :P

Bila jumpa doctor, tup3 doctor tu dok sebelah umah aku je kot.
HAHAHAHA ~~~
Kebetulan ..

Macam3 dye tanya ..
HB aku rendah sebab aku da ta makan iberet folic lagi.
Aritu aku admin, dye bg aku makan yang biasa punya vitamin.
So, aku da stop makan iberet.

Then, berat aku turun sebab aku cakap makanan kat hospital ta sedap.
Sebab tu, turun sekilo.
HAHAHAHA.
Boleh terima ta jawapan tu?

Btw, baby semua oke sebab dengar degupan jantung pun oke.
Besh3.
Lagi 2 weeks pegi check lagi.
Then, start la every week check kt KK.
Aduh, makin penat mcm ni :)
Next appointment, aku kena pegi KK and Hospital.
Time tu da 36 weeks :)
Baby da bole keluar dah.
Suke, suke :P

Ingat esok or lusa na siapkan barang baby yang ta siap.
Tapi aku rasa tade kot yang ta settle lagi.
Tinggal mummy punya je blom kot :)

Okeyhla, na mandi :P
Nak keluar dengan incik hubby jup lg :P
Arini keje malam ..
Arghhh mesti mengantukkkkkk :)

WHUT??!! WHUT??!!! DAH 34 WEEKS DAH

Alhamdullilah, syukur.
Sekarang, dapat jugak curik masa na update belog.
Penat sangat la.
Quit busy jangan cerita.
Keje, keje, and keje.

Banyak sangat benda yang na kena buat.
Kadang3 sampai 2-3 ari ta tengok belog.
Kalau ade sarang labah3, da ade dah kat belog ni hah.
Terukkan ???

Alhamdullilah, tiada apa yang berlaku lepas aku balik dari hospital aritu.
No leaking and baby semua oke.
Sekarang dah masuk 34 weeks dah.
Pejam celik tinggal 6 weeeks je na deliver.
Erk, sangat cepat kan masa berlalu.
Tup3 dah masuk March.

Oh yea, macam biase, aku na share pasal perkembangan baby week 34.
Esok lusa da masuk 35.
Cepatnya masa berlalu ..

Berat bayi anda sekarang 4.7 paun / 2.2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Dia semakin gempal dan bulat - dia akan memerlukan lapisan-lapisan lemaknya untuk mengaturtepatkan suhu badannya.

Jika sebelum ini anda belum lagi mula bercakap dengan bayi anda, ini adalah masa yang baik untuk memulakannya - pada 35 minggu kehamilan, pendengaran bayi sudah terbentuk dengan sempurna. Jangan pula terasa malu jika anda sudahpun berbual menggunakan cakap pelat bayi. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi baru lahir memberi lebih perhatian kepada nada suara yang tinggi.

Jika anda merasa bimbang tentang kemungkinan berlakunya pelahiran pramatang, anda akan bersenang hati untuk mengetahui bahawa 99 peratus daripada bayi yang lahir pada 35 minggu kehamilan boleh hidup di luar rahim - dan majoriti tiada menghadapi masalah yang serius. Walaupun sistem saraf pusat bayi anda masih belum matang sepenuhnya, paru-parunya sudah hampir matang sepenuhnya sekarang.

Ramai wanita mula merasakan sensasi semut-semutan dan kebas di daerah pelvis atau rasa sakit apabila mereka berjalan. Ini mungkin disebabkan sendi-sendi pelvis meregang, sebagai persediaan untuk kelahiran. Jika anda merasakan betul-betul tidak selesa, beritahu doktor anda dan rujuklah tip-tip membantu diri kami.

Thursday, 21 February 2013

Day 4 In Hospital

Assalammualaikum semua.
Selamat malam pembaca setia :)

Alhamdullilah, arini Allah bagi kesihatan yang cukup untuk meneruskan kehidupan.
Setelah 4 hari, baru doc cakap, "esok awak da bole balik :)"
Tersenyum aku sampai ke telinga.
Bukan apa, da beku, kejung dah duduk kat sini ni hah :p

Hari ke-4 di hospital, macam3 ragam manusia yang aku da jumpa and lihat.
Aku hanya mampu berdoa semoga Tuhan sentiasa bagi aku kekuatan untuk melawan segala penyakit yang akan and bakal aku hadapi untuk menyambut kelahiran Baby k :)

Actually ta sabar na tunggu Baby K keluar.
Babah dah dok pujuk Baby K keluar.
Tapi dye degil, tamo keluar ;p
Na tunggu cukup bulan la tu.
Sabar yea babah, lagi 7 minggu je lagi babah :p

Bagus jugak belum keluar, boleh sambung preparation untuk barang3 baby yang tertangguh :)
Kesian aritu banyak benda ta siap lagi.
Tapi, ni baby ta jadi keluar, so boleh shopping lagi :p
Kekekekek ~~~~

Tapi dapat ke na shopping??
Sekarang semua dok jaga aku ta bagi lincah3 sangat.
Kunk, baby btol3 keluar, kes naya je jadinya :)
Tapi barang baby banyak ni ta beli lagi :)

Tape, ni na gaji dah, mummy na grab semua brg baby yang belum siap :)
Rasenya sket je lagi, macam bag je lagi.
Bukan bnda yang penting sbb yg penting semua da settle :)

Lalalal :)
Menanti hari esok !
Na keluar.
Ta sabar na balik umah, hahaha :)
Aiyarkkkkk ~~~

Mintak3 doc bagi MC banyak sket :)
Na sambung rest kat rumah plak ||||

Wednesday, 20 February 2013

3rd Day in Hospital

Hi.
Assalammualaikum semua :)

Today hari ke-3 aku kat hospital.
Doc dah buat scan.
And luckly baby oke semua :)
Akr ketuban pun semua masih cukup.
Maybe air ketuban aku too much thats why ta effect pun bila aritu air ketuban pecah

So, sekarang ni, nak tunggu esok, doc buat ujian darah.
Takut ada infection ke apa.
Hopefully tade and aku bole balik :)
Sebab aku da dok tinggal sorang3 ni kat dalam ward ni.
Akak yg depan ni semua da masuk pperation room.
Huhuhu :)

Means that, aku bole lahirkan baby dengan cukup bulan.
Yahoooo :)
Sempat lagi aku na membeli belah untuk baby :p
Masih ada lagi sebulan lagi :)
Sekarang baby dah 33 weeks :)
So, ada lagi 7 weeks :p
Lama lagi tuh, sempat lagi na grab itu ini :p

Lagipun berat baby 1.8kg.
Tapi doc cakap baby semua sihat walafiat.
Baby tade masalah :)
So, biarla lahir cukup bulan :)
Lagi plus3 sihatnya kan :p

Oh yea :)
Nnt aku update lagi.
Bosan ni dok dalam ward, tade ape yang aku buat.
Tengok orang kiri kanan jerp.
Huhuhuhuhu ~~|

Actually, aku da rindu dekat rumah ni :)
Ta sabar na balik :0

Tuesday, 19 February 2013

ADMIT IN HOSPITAL @ 33 WEEKS

Assalammualaikum dan Selamat Pagi
Hope korang semua selamat hendaknya.
Btw, semalam aku da admit kt hospital.

Time tengah keje semalam dalam 1.30 aku rase mcm ada air keluar.
Pegi toilet tengok basah da seluar, air meleleh panties mmg da full basah.
Then call ibu and dye dtg, bwk g clinic dlu.
Do ckp kena g hospital terus tapi aku mntk buat scan utk tgk keadaan baby.
Dye ckp semua normal, air ketuban semua normal.
Then, dye ckp sy check jalan.
Dye suh baring mengangkang.
Tup3, bukan main byk lagi air keluar.
Dye check, ckp da ada jalan 3cm.
Terus dye buat surat refer ke hospital.

Bila da smpai hospital, lain pulak jadinya.
2jam lepas aku pecah air tu, baru doc check. Tu pun doc pelatih yea.
And then, dye check ckp tu bukan air ketuban, then aku tnye balik.
Kalau bukan air ketuban air apa?
Dye tnye lagi memang btol ke byk air keluar.
Last skali aku ckp "u all ta bole bace ke surat yang doc clinic buat tu?"
Terus they stop from asking me bout that water.
Dorang check jalan, baru 1cm bukak,
Doc pelatih tu siap cakap, ni bole tunggu due ni na beranak.

Then, senior doc dtg and dye pun suruh i admit sebab dye na buat observation.
Mula3 doc pelatih tu na suruh aku balik.
Haihhh, aku memang suka kalau balik umah tp kalau jadi apa3 siap la hospital ~~~
Aku da dpt 2x injection untuk matangkan paru3 baby.
And perut keep sakit till now :/
Huem, mengeras kadang3 tp sakit tetap ada.

Now, they keep observation on me.
Amek bp and heart breathing baby.
Im so worried because my baby heart breathing makin turun even its still on normal range.
They must be prepared no matter what happen.
Im goin to kill them kalau apa3 jadi.
Grrrr ~||

Last BP take pun 113/78. Macam banyak pun ade ni.
Ape maknenya yea ?
Jom share dgn aku yea .

Na share kejap breakfast di pagi hari.
Ada scramble egg oke. Tp ta bole lawan scramble egg mcd :p




Saturday, 16 February 2013

BABY MAKIN BIJAK

Ehem, ehem.
Actually aku kat office ni, dok buat keje sket.
Tapi, da siap and kena tunggu membe aku pulak sebab aku tumpang dye.
Incik suami keje so terpaksa la aku menumpang.
Sebab bosan, aku update lah belog ni :p

Oh yea, sekarang Baby K da makin aktif bergerak dalam perut ni.
Maybe ruang da semakin terhad, jadi dye da ta bole gerak dgn bebas.
Tiap kali tendang, da dpt rasa dah.
Aduhhhh ~~~~
Tapi tape, at least aku tau Baby K sehat sejahtera kat dalam sane |

Kejap je aku rasa, usia kandungan dan masuk 33 week dah.
So, ada lagi 7 minggu lagi before Baby K lahir :)
Wah seronok and teruja uolsssss .
Hikhikhik.

Even ada lagi 7 weeks, aku da kena buat preparation :)
Mane tau terberanak awal ke kan :)
Ta ke naya aku nanti :p
Lagipun, doc da suh aku prepare time 36 weeks takot baby keluar awal.
Because perut aku and baby sendiri da besar kat dalam sane :)

See, berat badan aku naik sebab Baby K yang kuat makan oke :)
Hari3 mummy bagi makan McD.
Hahaha.

Oh, esok aku ada mission :)
Membasuh baju Baby K.


Tadaaaa ~~~
Penuh sebakul :p
Penuh dengan color pink plak tu :)
Nasib la dapat mummy giler color pink :)

Oh, hopefully semua berjalan dengan lancar.
Baby sehat, ehem mummy pun sehat.
Hilhikhik.


Selamat malam semua |

Tuesday, 12 February 2013

MASA SEMAKIN HAMPIR. 32 WEEK PREGNANCY


Selamat malam.
Mata masih belum mau terlelap.
Tu yang dok update belog malam3 buta ni hah.

Sekejap je rasa masa berlalu.
Dah masuk 32 minggu dah.
Tinggal lagi 8 minggu je before baby K keluar.
Hehehehe. Rasa memang dah ta sabar dah ni :)



Berat bayi anda sekarang lebih kurang 3.75 paun / 1.7 kilogram dan panjangnya lebih kurang 17 inci / 42 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Walaupun paru-parunya belum akan matang sepenuhnya sehingga hampir dekat masa dilahirkan, anak kecil anda menyedut cecair amnion untuk menguatkan paru-parunya dan berlatih untuk bernafas.

Bagi sesetengah bayi, rambut sudahpun memenuhi kepala, tetapi ada juga bayi hanya mempunyai beberapa gumpal rambut sahaja. Rambut lebat semasa lahir tidak bermakna rambut lebat di kemudian hari, namun begitu, lazimnya kanak-kanak yang mempunyai rambut halus di zaman kanak-kanak akan mempunyai rambut yang jarang semasa dewasa.

Jika bayi anda lelaki, testikel sepatutnya turun dari abdomen dan masuk ke dalam skrotum. Namun kadangkala, satu testikel atau kedua-duanya tidak akan turun masuk ke tempatnya sehingga selepas kelahiran. Bagi dua per tiga bayi lelaki yang mempunyai testikel tak turun semasa lahir, keadaan ini memulih dengan sendirinya menjelang umur satu tahun.

Anda mungkin menambahkan berat badan anda sebanyak satu paun / 450 gram setiap minggu, sebab dalam masa tujuh minggu sebelum lahir, bayi anda akan menambahkan lebih dari setengah berat lahirnya. Pastikan anda makan secara sempurna dalam minggu-minggu terakhir.

Monday, 11 February 2013

Chicken Chop RM5 JERK

Hello guys.
Rindu dengan kalian semua actually.
Sekarang susah sket na update belog sebab bit busy and keyboard lappy yang tengah rosak ni hah. 
Stress aku dibuatnya.

Okeyh. Pagi3 ni na update pasal makanan :P


Taadaaaaaaaaaaaaaa :P

Chicken chop ni beharga RM5 jerk :P
Percaya ta???
Huhuhuhu :P
Murah je ni babe.

Kalau sesiapa yang stay area JB rasa3 na makan boleh jerp pegi kat area Johor Jaya.
Kedai dye tu sebelah Giant Plentong.
Cuma kena ke simpang depan sket jerp da jumpe kedai tu.

Rasa macam nak ajak incik somi pegi je petang ni :P

Saturday, 2 February 2013

SEMAKAN BR1M 2.0




Berikut adalah cara semakan keputusan BR1M 2.0. Tarikh bayaran BR1M akan dilaksakan mulai bulan Februari 2013. Oleh itu, ketua isi rumah yang tercicir dari senarai penerima BR1M yang lalu atau belum pernah memohon masih berpeluang berbuat demikian. 

Kerajaan menggalakkan lebih ramai individu bujang memohon untuk mendapatkan BR1M 2.0. Pendaftaran BRIM 2.0 akan terus dibuka sehingga satu tarikh yang akan diumumkan kelak 

Bagi yang dah memohon, anda boleh semak status permohonan BR1M 2.0 dengan cara menelefon talian hotline 1-800-222-500/1-300-88-3010 mulai 11 Februari 2013 ini. Talian hotline tersebut akan beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari bekerja. 

Cepatnya Masa Berlalu. Tinggal 10 Minggu Je

Alhamdullilah, diam ta diam, da dekat 30 minggu dah usia kandungan aku.
Terasa seperti masa yang kejar aku sekarang ni.
Sangat3 pantas berlalu.
Tup3 na masuk 31 minggu dah.

Oh yea, aku ingat nak buat scan 4D sebab baby kalau da masuk 30 minggu ni means memang minggu yang sesuai yang teramat na buat 4D ni.
But, aku tengah survey harga, perkhidmatan yang terbaik la.
Tanak la aku bayar mahal nanti ape pun aku ta dapat kan :D

Hehehehe ~~~
Actually semua orang dok tanye bila aku na buat scan.
Nanti la, aku na bagi surprise sket :D
Tengok la, masuk 34 ke aku p la buat :D
HAHAHAHA :D

Oh yea, aku pun da start kepenatan.
Aritu check up, berat badan aku da naik 2.5kg within 2 weeks !
WTH naik banyak giler.
Now da jadi 50.5kg dah.
Hopefully, ta lebih 55kg lah nanti.
Haishhh, dah la aku pendek, memang ta cun dah nanti kalau gemok.
Hohohoho :P

Oh, aku pun na tau, apa la baby aku dok buat dalam perut ni bila da masuk 30 minggu :D
So, aku na update sekali lah untuk minggu ke 31.
Cepat kan masa berlalu :D

PERKEMBANGAN BAYI WEEKS 30

Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan.

Pada minggu ini, bayi anda terus menerus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah dari gelap dan boleh juga mencari punca cahaya.

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh kepala untuk mengikuti cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 di masa bayi dilahirkan - bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 8 hingga 12 inci / 20 hingga 30 sentimeter. (Kanak-kanak yang mempunyai penglihatan normal tidak mencapai penglihatan 20/20 sehingga umur antara tujuh hingga sembilan tahun.) Untuk melengkapkan gambaran perkembangan ini, bayi anda sudah mempunyai bulu kening dan bulu mata.

Lebih kurang satu setengah pain / sekitar satu liter cecair amnion sekarang mengelilingi bayi anda tetapi volum ini akan menyusut apabila bayi membesar dan ruang dalam rahim bertambah sempit baginya. Apabila anda dan bayi anda menjadi semakin besar, janganlah merasa takut pula jika anda merasakan sesak nafas, atau merasakan seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukupi; ia hanya uterus anda menekan diafragma anda. Bagaimanapun, di akhir terowong gelap yang dilalui ini, ada cahaya. Di 34 minggu kehamilan (atau sejenak sebelum pelahiran, jika kehamilan ini yang kedua atau ketiga bagi anda), kepala bayi anda akan bergerak turun memasukki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Ini akan melegakan pernafasan dan pemakanan anda.



PERKEMBANGAN BAYI WEEKS 31

Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki.

Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran.

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan.

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan.


JAILBREAK UNTUK PENGGUNA IPHONE IOS 6.1

Selamat Malam semua.
Rasanya memang dah berabuk dah aku punye belog ni pasal da lame da ta update.
Bukan aku suka suki tanak update.
Busy yang amat la :)
Hehehehe.
Sorry la yea kengkawan.

Aku actually memang na update tapi masa ta mengizinkan la untuk aku berbuat demikian.
Sudahnya, aku terpaksa la melupakan sebentar masa aku untuk update belog aku ni hah.
Tapi, sibuk3 aku, aku tetap cari masa na update bermacam perkara kat sini :)

Oh yea, bagi pengguna Apple, 
Lagi3 yang baru update ke IOS 6.1 software.
Just na inform, 3 February nanti, Jailbreak untuk IOS 6.1 akan di releasekan :D
Mesti peminat apple semua sangat teruja kan :D



Maknanye lepas ni, sape3 yang guna software 6.1 dah boleh tersenyum lebar dah le :p
Kekekeke :)
So, korang sabar yea.
Jangan gelojoh.
Nanti aku update tutorial untuk Jailbreak nanti lepas dye release :D
Oh yea, hanya sesetengah model je yea yang boleh support IOS 6.1 ni.
iPhone 5, 4S, 4 and 3GS
iPad 4, 3, 2 and Mini
iPod Touch 5, 4 and 3

Okeyh, tunggukan kemunculannya yea :D

Sunday, 20 January 2013

BILA GIGI SAKIT SEMULA TIME PREGGY

Selamat pagi semua.
Aduh, gigi aku memang sangat sakit sekarang ni.
Dah dekat 3 malam aku ta boleh tidur gara3 kesakitan yang melampau.
Hanya Tuhan, dan orang3 yang penah sakit gigi je tau betapa sakitnya !



Semalam lepas aku ta boleh tido, aku terus pegi dentist.
Aku ingtakan bolehla cabut.
So, aku da kata berakhir la kesakitan nanti.

Tup3, bila nama panggil aku pun masuk.
Dye tanye la aku berapa minggu.
Aku cakap da 28 minggu doc.
Dye cakap , actually masa yang sesuai nak cabut gigi 4-6 bulan.

Tapi sekarang, sebab aku dah terlewat sket, dye tanak cabut.
Dye cakap berisiko.
Takot aku keguguran !
Alamak !
Aku terus tepuk dahila.
Aku cakap, aku memang da ta tertahan.

Sekali, dye bagi aku ubat antibiotic dengan paracetamol.
Ubat tahan sakit langsung dye ta bagi.
Sebab, dye takot ade jadi apa pada baby.
So, aku pasrah jela.

Selain tu, aku kumur pakai air garam.
Alhamdullilah, sakit berkurangan.
Nasib baik aku tade darah tinggi.
Kalau ta masalah jugak.
So, sekarang ni, aku berulang alik ke toilet je.
Sakit, terus kumur air garam.
Aku dah bancuh dalam botol besar.
So, amek and bawak je kemana3.

Nasib badan la kena sakit gigi time preggy ni :)
Cuba untuk bertahan selama 10 minggu lagi.
Orang cakap, ia menghapuskan dosa3 kecil.
Tapela, itulah pengorbanan seorang ibu untuk anaknya :)
Kalau korang ada resepi lain yang boleh dikongsi.
Meyhla share dengan aku :)

Friday, 18 January 2013

CREPE DURIAN & COKLAT MILO

Bila dah dapat update, entry sampai berpuluh na update :D
Kekekeke ~~~
Ni semua da draft dah.
Tinggal na publish jerp :D

Akhirnya, tercapai jugak impian nak makan "CREPE".
Aku na tau sedap ke ta crepe tu :)
Bila da rasa, bolehlah tahan :D

Dalam dye penuh dengan cream :)
Lapisan luar dye nipis je.
Tapi, tahan isi yang banyak kt dalam tu :P

Rasa memang sedap lagi3 bila makan milo coklat :P
Tuhan jerp tahu.
Dengan lelehan coklat :D
Gulpppp.
Nak lagiiiiiiiiiii ~~~

Hehehe, aku beli boleh lah murah
Sebab agak besar kan :)
RM10 untuk 6 biji :D

Nah, aku tahu korang nak.
So, aku bagi korang tengok gambar jela yea :D


Korang tengok menyelerakan ta :P


BERMULALAH TRIMESTER KETIGA

Assalammualaikum blogger :)
Salam Jumaat semua.

Rindunya nak berblog.
Dah dekat seminggu agaknya ta update apa3.
Bukan ape, busy yang amat la.
Lagipun lappy hubby bagi adik dye pinjam kejap :)
Tu yang aku terputus hubungan dengan dunia blogger kejap :D

Btw, Alhamdullilah, dah menjejaki dunia trimester ke-3 diam ta diam :P
Kejap je kan masa berlalu :)
Dah dekat 7 bulan dah Baby K duduk dalam perut ni.
Ada lagi 2 bulan lagi baby nak keluar :D

Tapi, awal3 Baby K ni dah buat hal :P
Aritu, dye da dok mengeras 2 jam sekali.
Then, kat vagina keluar air sket3.
Terus g clinic.
Doc cakap okeyh, Baby K oke.
Cuma kena banyak berehat.
Takot air ketuban pecah terus.

Hahahahaha ~~~~
Giler betul.
Habis kecoh satu rumah :P
Sabar yea Baby K :)
Berat anda baru 1.2kg.
At least, bagi la mummy masa nak shopping barang awak lagi :D



BAYI DI MINGGU KE 28

Anda sekarang berada di penggal terakhir. Trimester ketiga lazimnya bermula pada 29 minggu kehamilan dan berakhir pada 40 minggu kehamilan, kadang kala lebih lanjut dari itu. (Jangan bimbang - maksimumnya ialah 42 minggu! Lebih dari itu, wanita lazimnya dicetuskan untuk melahirkan.) Kebanyakan wanita menambah berat badan sebanyak 11 paun / 5 kilogram semasa semester ini.

Menjelang minggu ini, berat bayi anda ialah sebanyak 2.3 paun / lebih sedikit dari 1 kilogram dan mungkin berukuran 14.8 inci / 38 sentimeter panjang dari atas ke jari kaki. Sekitar masa ini, bayi anda yang di dalam rahim itu sudah boleh membuka matanya dan memalingkan kepalanya jika dia ternampak cahaya terang yang memancar terus menerus dari luar. Lapisan lemaknya sedang terbentuk dan kuku jari mula timbul.

Anda mungkin mengalami perasaan berbolak-balik apabila mengenangkan sakit bersalin dan melahirkan. Menyediakan senarai perkara-perkara yang perlu dibuat dan meraitkannya satu-persatu akan membantu. Mulalah memilih nama-nama bayi yang sesuai dan mulalah memikirkan tentang kehidupan selepas kelahiran juga. Anda juga mungkin berjumpa dengan doktor anda dengan lebih kerap lagi di minggu-minggu terakhir ini.


TRIMESTER KETIGA


* Jangan terlalu banyak makan makanan berkadar garam tinggi kerana dapat menyebabkan kejang-jekang di kaki akibat penumpukan garam yang menyumbat aliran darah di daerah kaki.
* Jika tidur, sebaiknya ambilah posisi mengiring, terutama mengiring ke sebelah kiri. Hal ini membantu dalam melancarkan peredaran darah ibu hamil
* Lakukan senaman seperti berjoging atau berenang untuk menghindari kram-kram.
* Hindari ibu hamil mengalami perubahan suhu tubuh yang terlalu drastis. Pada masa ini pembuluh darah ibu hamil berada pada titik kepekaan yang berlebihan sehingga menjadi sensitif. Kondisi ini dapat membuat ibu hamil menjadi cepat lelah.
* Jika terasa ingin selalu buang air kecil, jangan pernah menahannya, kerana hal ini dapat menyebabkan infeksi pada saluran pundi kencing.
* Ibu hamil lebih baik melakukan aromaterapi atau relaksasi agar jiwa dan perasaan ibu hamil tenang menghadapi persalinan
* Perbanyaklah istirahat untuk menyimpan energi menjelang persalinan.
* Lakukanlah urutan-urutan ringan dan lembut di seputar kaki. Urut menggunakan ibu jari setiap malam.
Newer Post Older Post Home
Boucing Red Bow Tie Ribbon

Mummy Dearies's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah