Thursday, 12 January 2012

APA STUDENT IPT BUAT DENGAN DUIT MARA & PTPTN

Salam Malaysia and All Blogger.

Today aku nak talk sket pasal loan MARA and PTPTN yang budak IPTA dapat sekarang. Saja je aku bukak entry ni yelah sebab korang semua da naek sem baru kan. So, aku macam dah tau dah ape yang slalu korang buat dengan duit korang.

Dulu aku pun penah jadi student and aku dapat loan yang boleh dikatakan sangat lah banyak jumlahnya. Lumayan oke. Yelah, time tu student lah katakan. Bayangkan, aku dapat RM630 setiap bulan. Keje study jelah. Kalau pointer hebat, tak payah bayar. So, macam dapat free - free je duit. Tapi disebabkan aku ni bijak sedikit je, so aku kena bayar half je dari pinjaman aku tuh.


So, duit yang korang dapat tuh memang beriban yea. Mengalahkan orang yang penat bekerja. So, should be korang pandai manage duit korang tuh. 

So, aku nak share apa yang maybe korang akan buat dengan duit PTPTN or MARA yang korang dapat tuh.

LAPTOP / NOTEBOOK
Maybe this is the first thing yang korang akan beli. Yelah, as a student, Lappy ni memang dah jadi perkara subject utama bile masuk IPT. Byk assignment kan yang korang nak kena buat. Budak sekarang bukan mcm dulu. Dulu, takde lappy pun bole pandai. Sekarang dah advanced.


HANDPHONE / TABLET PC
Sekarang semua orang memang tengah giler gadjet kan ? So, macam - macam yang korang boleh dapat dengan duit yang sebanyak tuh. Memang ramai yang akan beli handphone dengan duit yang korang dapat. Yelah, sekarang orang pakai hp canggih - canggih, dah tak main la handphone kokak yang boleh baling anjing mati tuh. Tapi aku tak pernah yea guna duit MARA untuk beli handphone. Lappy pun bapak aku bagi. HAHAHA.
SHOPPING
Okeyhh, ini mesti oke. Mesti korang akan pergi shopping guna duit PTPTN or MARA korang tuh. Jangan tipu lah cakap korang tak beli apa - apa guna duit tuh. Time ni lah Mid Valley, or Pavi akan penuh dengan budak - budak student ni. Jangan terkejot kalau anda nampak budak muda / muka ala - ala student shopping di butik Burberry or LV ! Aku pun dulu macam tuh. Macam - macam yang aku beli dengan duit MARA tapi aku takdelah habiskan semua sebab nanti aku takde duit nak survive plak. 


BOOKS 
Okeyh, time ni maybe sedikit jerp student yang akan spent money untuk beli books yea. Maybe korang pikir notes yang lecturer bagi tu dah cukup kot ? I guess so :DDDDDDDD


SAVING ACCOUNT
Hah, yang golongan ni aku rasa macam 5% jerp yang ada. HAHAHA. Sangat sedikit yea student yang akan ingat masa depan. Selalunya student yang macam ni yang banyak berjaya sebab dorang tau macam mana nak manage duit so dorang tau macam mana nak manage their life too.

So, korang pikir lah sendiri demi kebaikan korang semua. Ingatlah duit yang orang dapat tu satu amanah, so korang kenalah gunakan sebaik mungkin duit yang korang dapat tuh. Jadilah manusia yang jujur dalam menguruskan sesuatu. Jangan nanti baru nak tergolok dah tergadah :DDDDDDD Betul ke aku punye peribahasa ??? 

Sekian, salam :)))))))))))
Aku ni bagi nasihat macam penceramah. Bukan apa, aku dah penah jadi dorang so aku tau macam mana life seorang student.


2 comments:

Mie Hishamuddin said...

agree! ^_^ sllu gak macam tu ^_^

FITRYNA ◕‿◕ said...

Nasib baek ada penyokong :)

Newer Post Older Post Home
Boucing Red Bow Tie Ribbon

Mummy Dearies's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah