Thursday, 27 December 2012

HOLIDAY : PAHANG - Maran

Assalammualaikum .
Dah lame ta update apa3 entry.
Fuh, rindu yang amat ni nak update entry :p

Banyak gilosss story yang aku na gtau.
Macam3 yea.
Macam3 sangat :p
Ada yang best ada yang ta best.
HAHAHAH :)

Korang rasa teruja ta??
Btw, tengs sangat pada yang follow aku.
ALHAMDULLILAH, follower aku setakat ini dah 795.
Another 5 person je na genapkan 800.
Hope, tercapailah hajat nak dapat 800 follower by end of this year :D

Okeyh, lets we talk about my vacation.
Aku bercuti lama yea, hampir seminggu, HAMPIR je :P
So, the first place yang aku pegi ialah MARAN.

Actually, aku hantar cuzie aku pegi bertunang + merisik.
So, we all amek kesempatan pegi vacation skali :)
Seronok weyyhhh.
HAHAHAH :)
Rasa seperti dikampung.
Walaupun bontot aku sakit yang amat sebab duduk dalam kete dalam 6jam (ekceli ta rasa ape pun sebab aku membuta sepanjang perjalanan. al-maklumlah baru balik keje that time)
Tapi rasa best sebab aku ta penah pegi tempat macam tu.
Yang sedihnya, time tu hujan, so perjalanan lambat + lecakkkkk.

Okeyh, jom la tengok gambar, cuci mata :P



We all dah sampai Maran this time. Nak pegi umah belah pompuan je :)

Rombongan pihak lelaki :)

Hantaran dari kedua belah pihak :)

Tetapkan hari besar untuk pihak perempuan and lelaki

Mak3 pengantin :)

Family belah perempuan :)

Selamat bertunang ICI & AZI

Jom kita makannnnnn ~~~

Ehem, ehem :) Perut je besar :P





AND ..




TADAAA, Mummy and Baba :P
HAHAHAH :)







 Btw, we all akan ke Maran lagi untuk Hari Besar dorang plak around March.
Tapi aku rasa macam ta pegi sebab on that date aku tengah tunggu hari untuk deliver baby.
Silap3 aku da deliver pun on that time.

Apepun, Selamat Bertunang aku ucapkan untuk ICI and AZI.
Semoga, hubungan korang berkekalan sampai ke anak cucu.
AMINNNNN~~~~~~~

Friday, 21 December 2012

JUJUR

Malam3 ni rasanya na post sometin before aku bercuti for a week.
Rindu pulak nanti dengan follower, blogger lain :P
Hehehehe :)

Okeyh, aku malam ni saje je na sembang pasal KEJUJURAN.
Rasanya semua orang paham dengan entry aku kali ni.
Aku pun ta bole na definasikan maksud jujur tu.
Tapi, aku tau korang paham ape maksudnya.




JUJUR + IKHLAS + AMANAH = KEBERKATAN



Sila LIKE banyak kali entry ni kalau korang agree dengan apa yang aku cakapkan.
Aku bukanla na cakap aku baik sangat.
Tapi at least, banyak benda yang kte perlu berlaku jujur.


First, jujur pada diri sendiri.
Kita kena jujur lah pada diri kita.
Kalau rasa kita ta mampu na lakukan, cakap je ta bole.
So, kita ta membebankan diri kita sendiri.
Kalau kita memang suka, kita ta mampu na hidup tanpa dye, cakap ta boleh.
At least, kita da cakap tentang apa yang kita rasa dalam diri kita ni.
Kalau kita yakin pada diri sendiri, InsyaAllah, kita akan berjaya.
Tade timbul ape3 masalah pun kan after that ?


Then, jujur pada pasangan @ suami.
Ni sangat penting.
Kita ta perlu na hide apa3 dengan suami.
Aku ada pengalaman aku sendiri.
Jenis aku ta suka na membebankan orang lain.
Bukan bermaksud aku suka hide semua benda dari suami aku.
Aku cuma tanak tambahkan masalah dekat kepala suami aku.
Tapi, lastly, tade orang yang aku mampu mintak tolong selain suami.
So, jadikan suami tu telinga kita, mulot kita or senang, diri kita sendiri :)


Anda juga perlu jujur dengan persekitaran / pekerjaan anda..
Ni, ta payah aku na cakap apa3 lagi.
Kita sebagai orang Islam, kena jujur dengan pekerjaan kita.
Sebab kita cari duit untuk kehidupan kita.
Kita bagi orang makan, mak bapak kita duit, anak3 duit guna titik peluh kita sendiri.
Kalau da jadi orang ta jujur, ape yang kita buat semua jadi haram.
Amanah tu penting.
Jangan sampai kita ni dapat tittle pecah amanah.
Apa jenis kerja pun boleh jadi pecah amanah kalau kita ni ta jadi manusia yang jujur.


Actually aku bukan na membebel.
Tapi aku rasa perlu untuk aku cakap pasal entry ni sebab aku sendiri tengah mengalami beberapa perkara di atas (bukan aku yea).
Aku ta suka dengan apa yang berlaku sekarang.
Apa yang aku tulis just untuk mengingatkan semua orang terutama diri aku sendiri :)
InsyaAllah, aku bukan manusia yang alpa :)


Semoga, hidup kita semua akan mendapat lebih keberkatan.
Selamat menyambut Tahun 2013 :P
Please, semua tanamkan azam baru.
Jangan na sibuk buat wishlist je :P

ON VACATION MOOD


Alangkah indahnya hari Jumaat ni....
Today last kerja, then aku bercuti panjang selama 5 hari :)
Yahooooo ~~~

Today keje late nite, then kol 7 terus pegi Gambang :P
Actually cousin aku na tunang.
So, alang3 da berjalan ni, we all ingat na pegi vacation je terus.
So, belum decide lagi na pegi mana lepas majlis cousin aku tu.

Aku ni menumpang bapak aku, so ikot jela :)
Yang penting berjalan sekali :P
Seronok, seronok :)
So, aku kena siapkan bag baju aku semua dulu.
Na cari toiletries yang kecik3 je.
Then, aku na cari lens pulak.
Kena chantek3 dulu ni hah na berjalan :P

Lalalala ~~~
Seronok, seronok.


Actually, aku tengah bersedih haty sebab tengah bertekak dengan officemate aku.
Haishhh, bengang pun ada.
Biar ku pendam dalam haty.
Ape pun ta boleh la.
Tau dye je btol.
Lantak la, ko keje la sorang3 sane tu.

Sebab tu, ku sabarkan haty je ni.
Tau na cuti panjang :)
Yehaaaaaaaaa ~~~


So, aku ta dapat la na update status dengan lajunya.
Sebab aku ta online dekat 5 hari.
Tapi balik confirm aku akan bagi korang story yang ta habis cerita dek zaman.
Tunggu jela.

Bagi yang order dengan aku, semua pos 28hb yea :)
Al-maklumlah mood bercuti ni :P

Thursday, 20 December 2012

BABY COT FOR BABY K


Hey gorgeous.
Selamat malam :)
Just got back from work, terus jenguk belog.
Na baca story morry yang menarik dari blogger lain.

Okeyhh, aku da decide na beli baby cot untuk baby K yang simple je.
Kalau bole memang na white color.
Orang cakap suci murni gitu :P
So, aku pun menggugle la cari cot yang sesuai dengan pilihan hati.

Akhirnya, pencarian aku bemakna.
Sebab, last minute, aku dapat jumpe jugak dengan baby cot yang dapat menarik perhatian aku suami isteri yea, ( tapi actually perhatian aku je, sang suami ikot je kata bini :p )
TETAPI ...





ITU CUMA ADA DI STORE IKEA DAMANSARA !!!





OMG :((((((((((






Macam mana aku na beli sedangkan aku di JB :(
So, aku memerlukan bantuan dari blogger sekalian.
Kalau3 korang dapat singgah ke Ikea Damansara, aku na kirim baby cot ni.
Nanti korang pos la ke aku :(
Semua aku tanggung yea :P

Please la yea.
Hope, ada yang sudi membantu ibu mengandung macam aku ni hah :P

Oh yea, jom la aku tunjuk jenis3 baby cot yang dah menarik perhatian aku ;)
Sumpah, korang mesti suka jugak :P




Semua ni berlainan harga yea :)
Range price dari RM200 - RM400 :)
Actually, banyak lagi choice lain.
Tapi sebab aku na color putih, so, aku pilih ini jelah.

Kalau korang na usha3 pattern lain,
Korang open je website they all.
Banyak lagi benda yang menarik perhatian aku.
Tapi apakan daya, aku di JB, ini di KL :(

Tuesday, 18 December 2012

Result PMR @ 19.12.12 @ 10.00am

Hey mereka yang na amek result PMR tu ??
Gegel ta rasa sekarang ni ?
HAHAHAHA ~~
Sabar jelah yea :)
Korang semua da usaha.
So, nanti kalau yang berusaha lebih tu, mesty habuannya tinggi jugak.
Kalau rasa usaha sket, maka, redha jelah dengan apa yang korang dapat tu :P


Korang berdoa jerk banyak3 semoga result korang tu sempurna :)
Insyaallah :P

Btw, good luck untuk adik aku ALISHA SOFIA untuk result esok.
Semoga, adik aku and korang semua dapat result yang gempak :)

So, ibu bapa da bole prepare yea hadiah untuk anak3.
Muflis semua orang macam ni :P
Adik aku da mntk na blackberry.
Amboiii, mengalahkan aku yang pakai hp cabuk ni :P
Jeles, jeles :)

Checkup at KK @ 24 weeks

Today, aku pegi monthly check up kat KK.
Hari ni, aku balik awal sket since aku sampai kt KK pukul 7.45
Itu pun, aku rasa, aku kena tunggu dorang buat keje lama na mampos.
Sedangkan aku rase, dorang boleh buat keje dengan pantasnya.
Orang memang la ramai, so, sendiri mau ingat la.
Jangan buat keje macam siput sedut.

Tapi, arini, aku balik dalam pukul 11am.
So, kira pecah record la sebab selalunya pukul 12.30pm pun belum tentu aku da balik.
HAHAHA ~~~

Okeyh, cite pasal check up, berat aku da naik 2.5kg yea.
Gulp, aku rasa kenaikkan yang melampau.
Banyak bebenor aku makan.
Ni baby K la punya selera ni :P
Mummy da na ke tahap kegemukkan dah ni :)
Da siap timbang, pam darah, so macam biase, pegi check air kencing.
But, today, aku kena amek darah lagi :/

Still anemia, darah turun lagi ke 10.1.
Oh no, no, no.
Aku da tau, mesti doctor marah aku punya lepas ni.

Nasib baik aku ta perlu tunggu lama, kejap je no aku da kena panggil.
So, aku masuk dalam jumpa doctor.
Dye tengok card aku.
Macam3 dye tanye.
Aku suruh dye tengok sekali report yang aku scan bulan lepas.

Scanning lepas cakap, aku punya uri kat bawah.
So, doctor tu decide na terus buat scan.
Tapi, 21/12/12 ni, aku mmg da ade appointment scan di KK.
So, aku ckp nan doc na buat that time je.
So, dye said oke and no hal :)
Senang haty cik ta payah na tunggu lagi.
Penatttttttt ~~~

So, banyak yang amat dye remarks.
1. Scanning utk tgk placenta on 21/12/12
2. Kena amek air gula 26/12/12 (since doc ckp aku naik berat yang melampau so aku kena minum air gula untuk make sure aku tade kencing manis or darah tinggi)
3. Aku kena pam darah and check air kencing seminggu 2 kali (ni yang aku mmg ta bole terima yang amat)
4. Jumpe doc semula time 15/1/13 @ 7months :)

HAHAHAHA ~~~
Memang gamaknya, KK tu jadi tempat no 2 aku lah :P
Stress aku stress aku macam ni :P

So, nanti 21/12/12 aku story lagi ekh pasal keadaan baby nan aku.
Aku pun actually tadi macam ta sabar3 sampai na pegi scan kat clinic yang aku selalu pegi tu.
Tapi, memikirkan aku akan scan free kat KK, so, sabar je la.
Jimat cermat tu amalan mulia, tuntutan dalam agama :)

psst; nanti aku upload gambar baby K dalam sini yea :)

18.12.12

Ada apa dengan tarikh 18.12.12
Ehem, ehem.
Genap setahun dah aku kenal dengan incik suami.
Alah, time kenal3 dulu pun, aku active main FB dengan dye.
Kira cinta muka buku la ni :P

Korang boleh baca 1st entry aku pasal Incik Somi :P
Meyh click SINI and SINI :)))))))))))
Penat aku godeh3 cari entry tahun lepas.
Jumpa jugak akhirnya :P

Actually, 18.12.12 genap dah setahun usia perkenalan we all.
Pejam celik, pejam celik cepat je masa berlalu.
Rasa macam kejap je kan :P
Then da kahwin da pun kami :P

Ni yang terasa na repost semula gambar3 lama ni :P
Mintak3 la ade.
Sebab save dalam facebook.
PC pulak da banyak kali format, so hilang sudah semua itu ","
















Cute ta kami ??
Muahahahaha ~~~
Maapla, kami ta banyak gambar sebab kami jarang berjumpa.
Kami ni busy bekerja.
Ta kira masa, so bila hubby masuk shift lain, ta sama so memang tade masa.

Actually, banyak suka duka yang kami da lalui.
Macam3 ragam, tapi akhirnya, hubungan kami bertahan sampai sekarang.
Ape yang jadi, kita kena sabar.
Nasib baik la incik somi ni sabar dengan aku, kalau ta, ta jadi da somi aku tau :P

Akhirnya, hubungan kami di di akhiri dengan :

<<>>

<<>>

<<>>

<<>>

<<>>

<<>>

<<>>
<<>>
<<>>

<<>>
<<>>

<<>>


PERKAHWINAN :)))))))))))





Khas untuk incik suami ; Muhammad Noor Fitri Bin Tumiran.
Terima kasih ucuk sebab menerima diri baby yang ta berapa baik ni. Baby tau, baby da banyak sakitkan hati ucuk, ucuk terlalu baik dengan baby. Baby tau ucuk boleh dapat yang lagi baik diluar sana, tapi baby tetap jadi pilihan ucuk. Terima kasih sebab ucuk tahan dengan sikap baby, perangai baby, karenah baby. Ucuk tetap ta marah baby even baby ni macam3. Terima kasih sekali lagi sebab ucuk korbankan masa muda ucuk untuk hidup dengan baby, hopefully ucuk tak menyesal. No matter what happen, my love on you remain unchanged. I love you , and i love you. Its always you :)


Monday, 17 December 2012

BARUT BABY BERCORAK

Selamat pagi semua :)
Hehehe.
Pagi3 aku da update entry.
Saje jerp, mengadap pc terus lepas update ni :)
Then, baru siapkan kerja rumah yea dak ???

Okeyh, cakap pasal barut baby.
Mommies semua memang kenal and tau kan pasal barut ni ?
Dah memang normal, baby yang baru lahir akan dipakaikan dengan barut.

Untuk apa pakai barut ???
Kalau ikot ape yang aku tahu, to prevent the baby supaya tak kembung.
Plus, menguatkan lagi badan baby.
Yelah, bila da pakai barut, automatic badan dye tade la lembik bila kita pegang nanti.
Barut tu bole tampung badan dye and boleh mengelakkan kembung and angin.

Tapi, sampai bila na pakai ?
Actually, kalau da tengok baby tu kepanasan, rasanya ta payah pakai lagi kot.
Sebab ibu aku cakap, just actually sampai tercabut je pusat dye.
So, aku ingat dalam 2 bulan macam tu je aku pakaikan barut ni.
But, depends la yea.
Lain orang, lain cara :)

Ehem, aku da survey3 barut yang menarik lagi tertarik.
Sebab orang sekarang da tade na pakai yang plain ni.
Semua na bercorak.
So, aku decide la na tempah yang bercorak jugak :)
Korang na ke ??
Meyh aku share, aku tempah dengan sorang akak ni.
Susah bebenor na contact dye, lastly aku call and sms je :)
Tapi. akak ni cakap, dye boleh buat bulan 1, oke la tu ;)
Baby K pun keluar bulan 4 :P












Chantek ta ?
Mesty chumel kan korang kata :)
Actually kita boleh pilih corak and kain yang kita nak :)
Ni, aku just copy ke beberapa contoh barut yang da siap.
Kalau korang berminat, jom la terjah ANGGUN FLORA

Banyak lagi koleksi lain.
Korang sonfirm suka punya :)

Sunday, 16 December 2012

FIRST TIME POST GAMBAR PREGGY :)

At last, da preggy 6 months.
Yay ~~~
ALHAMDULLILAH <3

Tapi, amek gambar perut je tau :P
Hikhikhik :)
Mesti korang kata chumel.
Aku da tau da, mmg aku chumel.
Korang ta bgtau pun aku tau.

HAHAHAHA :p
Lepas ni, baru boleh capture gambar :)
Yelah, perut da nampak.
Kalau ta nampak, ta best :)
Orang pun tade feel na tengok :P

Baby K, bahagia nampaknya duduk dalam sane :D


Ni wajib comment :P
HAHAHA ~~~
Terasa macam gemok bebenor.
Lagi3 bila da zoom :P

Saturday, 15 December 2012

BABY K BEDDING SET

Ehem, ehem.
Ni adalah kesinambungan dari ENTRY LEPAS 
Click la sane kalau na tau ape dye :)

Lastly, aku dengan incik husband da decide da.
We all beli and tempah design macam ni untuk Baby K :)
Nama tu bukan nama Baby K yea. 
Aku cuma copy gambar je :p


Ni pilih pattern jerp.
Tapi, nama atas tu tukar yea kepada Baby K :p
Chumel ta, chumel kan :)
HAHAHAH ~~~
Mummy tetap na color pink :)
Baba cuma geleng kepala jerp **sorry**.

Akhirnya, kami pilih BUTIK ONLINE DIESHA untuk buat tempahan bedding set Baby K.
Price sangat munasabah sebab kami dapat tilam kekabu.
Then, siap ada comforter, dapat free travelling pillow and travelling bag.
Ni, sulaman nama pun termasuk dalam harga.
Cuma RM 230 sahaja per set.

Yehaaaaaaa ~~

Baby K da ade bedding set. 
Tinggal cari cot je.
Nak cari yang simple, ta serabut sebab bedding set ni da cun da sangat :)

Kalau ada sesiapa na buat tempahan boleh email dorang jer.
Tapi tatau dorang amek tempahan lagi ke ta sebab aku punya pun bole siap dalam Feb 2013.
Ape pun aku ta kesah asalkan bulan 3 mesti da ade semua barang Baby K.
Due aku bulan 4 so aku tanakla hegeh3 then kelam kabut ape tade.

PIGEON SAKURA BABY TOILETRIES


Aku na mintak tolong dekat mummy blogger yang lain.
Korang tau ta mana na cari toiletries pigeon macam ni ?
Sebab aku try google, tengok online shop semua tadela.
Susah bebenor aku na cari :(

Kalau yang stay dekat area JB, kalau korang tau, boleh suggestkan ta any area yang aku boleh jumpa benda ni. *URGENT**
Sebab, aku da decide nak guna ni untuk Baby K.
So, mintak tolong sangat3 pada korang semua, kalau tau ke, please lemme know.

Let say ada tapi out of area, boleh ta korang belikan, then aku bagi duit kat korang :P

Mood ta sabar na update entry 6 MONTHS PREGGY

Dari tadi asyik google je pasal preggy :)
Yay, rasa memang ta sabar la sangat.
Lagi3 tiap kali Baby K main tendang3 kat dalam perut mummy :P

Wow, makin lagi rasa ta sabar na tunggu Baby K keluar :P
Na cium, na peluk ketat Baby K nanti.
Tu yang aku terus google pasal 6 months preggy.

Makin lama, makin seronok jadi ibu mengandung.
Tiap bulan, kita akan merasakan perubahan yang berlainan.
So, untung tau jadi ibu mengandung ni hah :p
Cepat3 la anda semua mengandung.
Nanti boleh rasa pengalaman yang sama :P

Ni yang na tau ni, Baby K tengah buat apa dalam perut tu hah :P


Apabila masuk minggu ke 24, bayi mempunyai sifat yang lebih sempurna. Rambut, kening dan bulu mata mulai lebat. Kulitnya halus, sehalus kulit bawang. Bahagian tulangnya juga mengeras. Ukuran panjangnya ialah 25 cm (10 inci), sementara beratnya sekitar satu kilogram. Pergerakan bayi ketika ini adalah lebih cergas dan ketara sehingga boleh dilihat pada perut ibu. Ibu hamil semasa bulan ke 6 ini akan lebih kerap membuang air kecil, terasa lenguh dan bisa-bisa di bahagian kaki, sekitar belakang pinggang, dan juga akan sentiasa berasa lapar. 

Apabila memasuki minggu ke 28, iaitu genap 7 bulan, bayi akan membesar sekitar 27.5cm(11-12 inci) dan berat badannya meningkat 1.5kg. Kulit bayi kelihatan lebih licin. Kantung udara di dalam paru-parunya telah terbentuk. Bayi akan cukup sifat fizikal dalaman & luarannya. Sekiranya bayi dilahirkan ketika ini, insyaAllah selamat, lebih-lebih lagi sekarang dengan bantuan alat-alat pernafasan dan kepakaran doktor perbidanan di hospital. 

Seringkali ibu hamil 7 bulan mempunyai selera makan yang tinggi dan mengalami masalah kenaikan berat badan yang boleh menyebabkan bisa-bisa otot, pinggang, betis dan kaki. Kerapkali ibu mengalami kekejangan otot betis atau biasa disebut sebagai "tarik mengkarung". Adakala terasa badan terlalu berat sehingga tercungap kerana pendek nafas dan bahagian ari-ari terasa berat & mencucuk-cucuk disebabkan kandungan yang sudah besar menekan bahagian faraj. Ibu hamil akan kerap membuang air kecil, kadangkala berlaku lelehan air kencing dan mulai tidak selesa tidur. 

Pergerakan bayi semakin cergas dan adakalanya akan berputar-putar. Dalam keadaan ini, ibu mengalami masalah pembengkakan vena atau kembang urat saraf. Ibu dinasihatkan jangan mengambil makanan dan minuman jenis sejuk atau makanan yang disejukkan kerana pada masa ini bayi masih dalam proses memperkuat pembentukan gigi dan tulang. 

Pusat ibu akan mulai tersembul apabila kulit perut semakin tegang. Sekiranya pada waktu ini ibu hamil sesekali terasa berlaku *rengat(rasa sakit kontraksi), tidak perlulah dibimbangkan. Walau bagaimanapun, andai kata *rengat kerap berlaku, antar 1-2 jam, dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan rapi daripada pakar perbidanan. 

SUMBER: ENSIKLOPEDIA PERBIDANAN MELAYU NOTA MAMA: 
Dalam minggu 29-30 Mama dapat batuk yang teruk gara2 minum air berais. Memang seksa sangat!! Bila batuk sakit tekak, sakit urat perut & terkencing! Memang kena pakai panty liner yang agak tebal. Sehari mau 10 kali tukar panty liner. Kalau nak tido lagi la seksa.. Nak baring tak boleh, kadang2 terpaksa tido duduk. Rasa nak tido dalam bilik air pun ada! Mama tak pegi klinik pun, tapi Mama minum ubat batuk cap ibu dan anak. Selain tu Mama buat air suam halia+lemon+madu. 2 hari lepas tu, alhamdulillah batuk dah berkurangan. Tapi SAY NO pada minuman sejuk! Tobat dah Mama!! Semoga penyakit batuk tidak menyerang Mama lagi.. Aminnnnnnnnn!!

My teeth !! Oh My GOD !!!

Aduh, gigi aku ni berdenyut3 menahan kesakitan :(
Semalam aku pegi pharmacy dengan harapan na beli ubat tahan sakit.
But, dye bagi aku ubat titis je sebab aku ni pregnant :(
Susah jugak jadi orang pregnant ni kan ???
Sakit gigi pun ta boleh cabut.

This is why kenapa kita ta bole cabut gigi yea :P

Ok puan..sebabnya ialah, ubat bius yang kami gunakan nanti boleh menyebabkan keguguran. yang kedua ialah, ini gigi geraham bongsu.akar sangat panjang. jika semasa cabut, akar patah di dalam, kita perlu x-ray. dan itu akan mencacatkan kandungan puan.

Menyedihkan :(
Huahuahua .
Tapela, untuk Baby K, mummy tahan jela sakit gigi ni hah.
Bila sakit je aku titis ubat.
Alamak, masalah la gigi ni :/

Thursday, 13 December 2012

Ape yang menarik today ???

Cher korang teka apa yang menarik sangat hari ni :)
Sudah semestinya ...

JENG ..

JENG ..

JENG ..



PERTEMUAN ANTARA HARIMAU MALAYA DAN THAILAND

So, go, go #HarimauMalaya !!!
Korang pasti juara :P
Kami kat Malaysia ni, sentiasa support korang !!!

psst; bergegar lagi la rumah aku hari ini :D

Wednesday, 12 December 2012

NA DURIAN, NA DURIAN


Sodapppppnya aku tengok gambar kat atas tu.
Hati ni na makan je durian.
Tapi ibu ta bagi.
Wawawawa, dye cakap durian ni panas.
Aku kan tengah preggy so memang ta bole makan.

Tapi, sebab tanak aku terliur, dapat la makan SEULAS, aku ulang semula, SEULAS sahaja.
Wawawawa, ape pun ta rase, ilangkan rase terliur je adalah.

Aku rase macam na pegi kedai apek tu, beli, makan senyap3.
Tapi, aku ta pandai kopek.
HAHAHAHA.
Masalah, masalah :)
Apepun, aku sabar je sampai Baby K keluar.
Nanti da keluar, aku na makan banyak3 :p

BFF AKU DA DELIVER

TAHNIAH, TAHNIAH dan TAHNIAH
Erkkk, aku pulak yang excited lebih.
Orang lain yang beranak, aku yang suka pulak :P

Ntahla, tbe3 aku rase teruja.
Ta sabar na tunggu Baby K keluar :p
Zzzzzzzzz, macam lambat je lagi.
Padahal lagi 3 bulan je lagi.
Sabar yea mummy.

Semalam, bff aku gtau dye da terasa sakit.
Aku cakap pegi la jumpa doctor.
Ntah3 da na bersalin.
Memang masin mulot aku ni.
Bawak pegi hospital da bukak 5cm.

Tapi, baby kena tunggu dalam ward sebab kecik sangat
1.7kg sahaja. Biasela, baby pramatang.
Apepun kalau baby selamat, syukur :)

Apepun, sekali lagi TAHNIAH :)

BABY NEWBORN CHECKLIST

Hello semua, Selamat Malam.
Tetiba, arini rajin yang teramat sebab na update pasal CHECKLIST KEPERLUAN BABY.
Padahal baru masuk 6 bulan.
Tapi pejam celik, kejap je dah 7 bulan.
Actually, time 7 bulan, all things dah kena complete.
Mana tau, tiba3 baby da ta sabar na keluar, 7 bulan da dia keluar.
So, prepare before anything happen.

Thanks untuk mommies blogger lain yang sudi share pengalaman, di mana kalian da buat checklist.
Senang untuk kami untuk refer. Al-maklumlah, kami ni ta berpengalaman.
Anak pertama la katakan.
So, jom kita check, apa yang perlu ada :)


UNTUK IBU
1. Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2. Kad Pengenalan
3. Telefon Bimbit
4. Baju/Blouses -5
5. Stokin - 2
6. Kain Batik -3
7. Baju/Seluar Dalam - 5
8. Skaf Kepala/Ki - 2
9. Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10. Majalah/Buku
11. Tuala Mandi
12. Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13. Tuala Muka - 1
14. Selipar -1
15. Kamera
16. Air/Minyak Selusuh
17. Minyak Angin
18. Air Zam Zam
19. Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20. Termos Air Panas
21. Bag Plastik
22. Baju Sejuk (Sweater) -1
23. Sikat -1
24. Breast Pad - 4
25. Nursing Bra - 4


UNTUK BAYI
1. Baby Diapers - 6
2. Baju - 3
3. Minyak Telon - 1
4. Baby Wipes/Wet Tissue
5. Tuala Mandi - 1
6. Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7. Peralatan Mandi
8. Selimut/Bedung - 3
9. Barut - 5
10. Topi - 1


KEPERLUAN BERPANTANG (IBU)
1. Jamu/Set Lepas Bersalin
2. Stokin
3. Baju Sejuk
4. Tungku
5. Selimut
6. Selipar
7. Buku/Majalah
8. Kain Batik
9. Bengkung/Barut
10. Maternity Pad/Pad Biasa
11. Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12. Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13. Minyak Angin/Urut 14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)


BABY GEAR
1. Baju- Lengan Pendek - 8
2. Baju- Lengan Panjang - 6
3. Romper - 2
4. Seluar- Pendek - 8
5. Seluar- Panjang - 6
6. Sarung Tangan - 5
7. Sarung kaki - 5
8. Baby Bip - 2
9. Sapu Tangan - 3
10. Barut - 10
11. Topi


DIAPERING
1. Napkin - 1 pek
2. Lampin Pakai Buang - 2 pek
3. Diaper Wipes - 2 pek
4. Safety Pin
5. Changing Mat
6. Nappy Liner
7. Berus Lampin
8. Baldi Untuk Napkin
9. Beg Untuk Diapers
10. Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi


BABY CARE & GROOMING
1. Bedak Bayi
2. Losyen Bayi
3. Minyak Bayi (Baby Oil)
4. Tisu
5. Sikat
6. Putik Kapas (Cotton Bud)
7. Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8. Nasal Aspirator (untuk selsema)
9. Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10. Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11. Termometer
12. Vicks
13. Minyak Telon
14. Syringe for Medicine
15. Cotton Balls


NURSERING
1. Selimut
2. Bedding set
3. Play Pen / Katil Bayi
4. Mainan untuk Play Pen / Katil
5. Kelambu
6. Bakul Baju Kotor
7. Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8. Bakul Baby (Simpan Baby Care)


FEEDING
1. Botol saiz S - 2
2. Puting Botol Susu - 2
3. Bottle Sterilizer
4. Berus Pembersih Botol
5. Penyepit Botol
6. Terilising Tablet
7. Nipple Cream
8. Nursing Pad Washable - 2
9. Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10. Breast Pump
11. Nursing Pillow
12. Nursing Bra
13. Termos


TRAVELLING
1. Beg Bayi
2. Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3. MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4. Infant Carrier


BATHING
1. Tuala
2. Besen Mandi
3. Syampu
4. Sabun Mandi
5. Span
6. Gayung


EXTRA
1. Penyangkut Baju Berklip 
2. Permainan Bermuzik 
3. Bumbo Seat 
4. Baby Gym 
5. Stroller / Jogger 
6. Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki) 
7. Car seat 
8. Album 
9. Beg Bayi 
10. Baby Sling 
11. Nursing Cover 
12. Nursing Clothes / Wear


So, rasanya dah boleh start prepare sekarang.
So, nanti tadela rasa duit tu keluar macam air :)
Even banyak, still boleh budget3 lagi.
Lepas complete dah boleh cancel da mana yang ada .

Mood : rasa ta sabar pulak dah sekarang ni :)

SEGMEN : SIAPA NA HEADER FREE

Mesty aku nakkkkkk :P
Even, aku bagi orang free, tapi kalau aku boleh dapat free jugak, aku na lah :)
Boleh kumpul header dari blogger lain :P

Dye suh aku anta details aku na macam mana :P
Jup, aku na cari, belek3 jup mana yang menarik perhatian :P

FONT : PW Yummy Donuts
TEMA : Pink + Putih
TAJUK : Mummy F Punya Life
GAMBAR : http://3.bp.blogspot.com/-bfDOmA1Pcrk/UMhU4rd1TfI/AAAAAAAACD4/dsknXNYYRIg/s400/DSC_1629.JPG

TADAAAA ~~~
5 orang yang pertama dapat yea :P
Kalau korang na try, sila pegi belog ni.
<< CLICK SINI >>

SUSU IBU PENTING UNTUK TUMBESARAN BAYI

Aku na comment sket pasal BF.
Btw, sekarang aku da ade nama baby yea.
Aku panggil dye Baby K.
Aku pulak Mummy F :p

HAHAHAHA ~~~

Okeyh, kembali ke tajuk entry.
Aku da berazam nak BF Baby K sampai dye umur 2 tahun.
Aku na sahut cabaran ni untuk tumbesaran Baby K jugak.
So, aku kenalah berkorban.
Mummy sanggup berkorban apa saja untuk Baby K :P



Actually, banyak benefit yang kita boleh dapat kalau BF baby sendiri.
Kadang3 aku rasa macam bengang jugak bila orang cakap "na jimat la tu, sebab tu bagi susu ibu je"
Hello, talk to the hand yea. Kalau aku dengar, mesti aku jawab "memang aku ta mampu pun na beli susu mahal untuk anak aku"
Bukan pasal na jimat.
Kita kena tahu ape yang terbaik untuk bayi kita nanti.



Meyh, aku senaraikan, kebaikan yang korang boleh dapat kalau BF bayi korang tu hah.

1. Susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk baby sebab mengandungi semua nutrisi yang diperlukan untuk perkembangan otak bayi dan tumbesaran diri.
2. Susu mudah hadam
3. Sentiasa tersedia dalam tahap susu yang tetap. Means memang yang terbaik untuk bayi.
4. Bayi yang dapat BF sehingga 6 bulan yang pertama mempunyai tumbesaran yang terbaik sekali.
5. Mengeratkan kasih sayang antara ibu dengan anak.
6. Mengelakkan penyakit canser.
7. Membantu proses pengurangan berat badan
8. Mengecutkan rahim dan mengelakkan tumpah darah.
9. Boleh menjarakkan kehamilan.

So, dengan itu, secara rasminya, aku pun akan member breast pump untuk keluarkan susu untuk bagi pada baby.
Sebabnya, aku kan keje, so baby mesti ada stock yang mencukupi selama 9jam aku keje.
Kesian Baby K nnt ta dapat susu dari mummy dye.
Semoga, semua yang dirancang akan menjadi.
Semoga semua jalan akan dipermudahkan oleh Allah.




Newer Post Older Post Home
Boucing Red Bow Tie Ribbon

Mummy Dearies's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah